Arbuz- jego właściwości, kiedy i jak go jeść?

Arbuz- jego właściwości, kiedy i jak go jeść?

Właściwości arbuza przez wielu są niedoceniane. Oczywiście oprócz wody zawiera on niezbyt duża ilość witamin. Jego zaletą jest jednak prawdziwa bomba przeciwutleniaczy, które pozwalają nam walczyć z procesami starzenia czy też skutkami stresu oksydacyjnego.

Arbuz – jego właściwości ?

Za właściwości arbuza, które sprawiają, że zaleca się jego spożywanie, odpowiada przede wszystkim duża ilość przeciwutleniaczy oraz cytruliny, czyli aminokwasu wspomagającego pracę serca. Arbuz mimo że nie zawiera oszałamiającej ilości witamin, bardzo pozytywnie działa na nasz organizm.

Przede wszystkim wspomaga nawodnienie organizmu. W końcu składa się aż 92% procentach z wody. Jest więc świetnym uzupełnieniem śniadań, sałatek, a jednocześnie pomaga nam się nawadniać, co ważne jest nie tylko latem, ale i przez cały rok. Świetnie działa także jako dodatek do wody – np. zamiast plasterków cytryny, w połączeniu z miętą nadaje wodzie bardzo dobry smak. W ten sposób można np. zachęcić dzieci do picia wody zamiast słodkich soków czy napojów gazowanych.

Arbuz ma właściwości moczopędne. Dzięki nawodnieniu pozwala zwalczać opuchliznę, przeciwdziała zastojom wody w organizmie. Jest bezcenny także przy chorobach nerek i infekcjach układu moczowego.

Właściwości arbuza, za które najbardziej ceniony jest ten owoc, to przede wszystkim działanie anti-aging. Wszystko dzięki przeciwutleniaczom takim jak likopen, beta-karoten, luteina, zeaksantyna i kryptoksantyna. Zwalczają one wodne rodniki, opóźniając tym samym procesy starzenia się komórek. Jednoczesnie chronią organizm przed rozwojem chorób nowotworowych.

Właściwości arbuza na tym się nie kończą.

  • Wspomaga on pracę układu krążenia.
  • Poprawia przemianę materii.
  • Działa stymulująco na libido.
  • Obniża ciśnienie tętnicze.
  • Chroni przed szkodliwym działaniem promieni UV.
  • Pomaga przy leczeniu stanów zapalnych skóry.
  • Poprawia sieć naczynek krwionośnych, wzmacnia je.
  • Rozszerza światło naczyń krwionośnych, przyczynia się do powstania tzw. „pompy mięśniowej”, co prowadzi do zwiększenia objętości mięśni w trakcie ćwiczeń.
  • Szybko gasi pragnienie, a przy tym uzupełnia poziom elektrolitów w organizmie.

Ostrożnie z arbuzem

Właściwości arbuza są bardzo cenne. Trzeba jednak pamiętaj, że mimo małej kaloryczności, zawiera on sporo skoncentrowanych węglowodanów. Może więc przyczyniać się do podniesienia poziomu cukru we krwi. Nie jest on zalecany dla osób z insulinoopornością czy cukrzyków. Osoby na diecie powinny go zaś traktować jako dodatek do potraw, a nie ich podstawę.

Kiedy jeść arbuza, aby skorzystać z jego właściwości?

Arbuz najwięcej prozdrowotnych właściwości ma w szczycie sezonu, a więc od końca czerwca do sierpnia. Owoc ten sprawdzi się z pewnością jako letnia przekąska. Może stanowić świetny dodatek do jaglanki czy owsianki albo pełnoziarnistych naleśników. Z pewnością sprawdzi się również w postaci musu owocowego. Może także stanowić dodatek do różnego rodzaju smoothies. Najlepiej jeść do na śniadanie lub II śniadanie. Genialnie arbuz łączy się także z sałatami. Wystarczy połączyć mix sałat, fetę i arbuza z dodatkiem odrobniny oleju lnianego czy oliwy z oliwek i lekki posiłek gotowy. Włosi bardzo chętnie do arbuza dodają soku z cytryny, wzmacniając tym samym jego smak, a jednocześnie zapewniając sobie dodatkową dawkę witaminy C.


.