fbpx
5 powodów, by jeść sałatę

5 powodów, by jeść sałatę

„Będę musiał jeść sałatę” – to często wypowiadane zdanie przez osoby, które przygotowują się do przejścia na zdrową dietę i zmianę stylu odżywiania. Jednak zdanie, które brzmi jak kara, powinno się zakończyć wykrzyknikiem i uśmiechniętą buźką. Bo sałata to samo dobro, które można wykorzystać na wiele sposobów. Oto 5 powodów, dla których warto jeść sałatę.

Powód 1: zawiera kwas foliowy

Sałata powinna mieć obowiązkowe miejsce zwłaszcza w diecie przyszłych mam. Dlaczego? Ponieważ zawiera kwas foliowy, a ten jak wiadomo jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu. Poza tym kwas foliowy wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego, a także sercowo-naczyniowego chroniąc przed miażdżycą i chorobami serca więc wniosek jest oczywisty! – Jeść sałatę powinny osoby w każdym wieku i jak najczęściej.

Powód 2: zawiera mało kalorii

Jest mnóstwo rodzajów sałaty: masłowa, lodowa, radicchio, rukola, roszponka, rzymska, cykoria i… tak można by jeszcze wymieniać. Różnią się od siebie głównie chrupkością, smakami i kolorami, ale wszystkie łączy jedno: są nisko kaloryczne, więc są idealne dla osób, które starają się zrzucić nadmiar kilogramów. 100g sałaty zawiera raptem 14 kcal, zatem zjedzenie takiej ilości sałaty może nasycić, ale nie zaszkodzi naszej figurze. Zawiera też dużo wody, dlatego bardzo często dietetycy zalecają, aby jeść sałatę w jak największych ilościach.

Powód 3: jest bogactwem witamin i minerałów

Sałata to skarbnica witamin, minerałów oraz fitoskładników bardzo ważnych dla zdrowia oraz prawidłowego funkcjonowanie organizmu. Znajdziesz w niej:
  • magnez,
  • żelazo,
  • witaminę C,
  • błonnik,
  • kwas foliowy,
  • jod,
  • wapń,
  • witamy z grupy B,
  • witaminę A,
  • chrom,
  • witaminę E.
Sałata wspomaga pracę układu nerwowego, a także pokarmowego. Poza tym zmniejsza wchłanianie tłuszczów i cukrów, zwiększa odporność, odkwasza organizm i ułatwia trawienie. To chyba całkiem niezła lista powodów, dla których warto jeść sałatę.

Powód 4: jest uniwersalna i pasuje do każdego dania

Sałatę można dodać do każdego dania. Idealnie komponuje się z kanapkami, jako dodatek do dań mięsnych, rybnych, wegetariańskich. Pasuje nie tylko w połączeniu z warzywami, ale też z owocami (połączenie ostrzejszej w smaku rukoli ze słodką gruszką to idealna harmonia smaku). Może być dodatkiem do dania, a także jego głównym składnikiem. Pasuje do sosów na bazie jogurtów, jak i roślinnych olejów. Łącz ze sobą różne rodzaje sałaty i dodawaj do nich różne kombinacje warzywne, aby znaleźć swoje ulubione połączenie.

Powód 5: poprawia stan cery

Wiesz dlaczego Włosi postanowili jeść sałatę w jak największych ilościach? Ponieważ odkryli, że wpływa ona pozytywnie także na urodę. Sałata zawiera silne przeciwutleniacze, które sprzyjają zachowaniu młodego wyglądu, a także zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej. A ponieważ zawiera też chlorofil, to wykazuje właściwości bakteriobójcze. Pamiętaj, że im mniej zanieczyszczeń w organizmie, tym lepsza cera. Podsumowując: pamiętaj aby jeść sałatę każdego dnia. Dodawaj ją zawsze, ponieważ nie tylko odżywi organizm i wzbogaci smak potraw, lecz także ma walory estetyczne. To co ładnie wygląda, jest chętniej zjadane, dlatego nie bez powodu mówi się, że je się oczami