Białko przy odchudzaniu – jakie ma znaczenie?

Białko przy odchudzaniu – jakie ma znaczenie?

Białko przy odchudzaniu warto w większej ilości włączyć do diety. Dlaczego? Jeśli chcesz mieć jędrną skórę, nie tylko zrzucać kilogramy, ale i kształtować sylwetkę, a przy tym przyspieszyć nieco proces przemiany materii, białko jest twoim bezcennym sprzymierzeńcem.

Rola białka w naszej diecie

Białko jest jednym z kluczowych składników naszej diety. Powinniśmy dbać o jego spożycie nie tylko kiedy jesteśmy na diecie. Białko

  • buduje nasze tkanki i mięśnie,
  • wspomaga procesy regeneracji skóry i mięśni,
  • przyspiesza przemianę materii,
  • wspomaga gospodarkę hormonalną,
  • pomaga zwiększyć odporność organizmu dzięki syntezie przeciwciał.

To wszystko bardzo ważne zadania, dlaczego jednak białko przy odchudzaniu jest tak ważne, że coraz częściej dietetycy rekomendują np. śniadania białkowo-tłuszczowe zamiast węglowodanowych? Badania pokazują, że spożywanie pełnowartościowego białka przyspiesza podstawową przemianę materii o 25%. Chudniesz po prostu szybciej. To jednak nie wszystko…

Jak białko przy odchudzaniu działa na twój organizm?

Odpowiednio duży udział w białka przy odchudzaniu w diecie ma dla jej efektywności bardzo duże znaczenie. I nie chodzi tutaj jedynie o to, że zwiększenie ilości białka przyspieszy redukcję kilogramów. Wiesz dobrze, że przy spadku wagi natychmiast pojawia się problem utraty jędrności skóry. Białko wspiera natomiast m.in. produkcję kolagenu, co chroni przed rozstępami i ogólnym pogorszeniem stanu skóry. Białko przy odchudzaniu nie wymodeluje ci co prawda sylwetki, ale jeśli połączysz aktywność fizyczną z odpowiednio wysokim spożyciem białka przy odchudzaniu, kształtowanie sylwetki może być znacznie prostsze. Zamiast tkanki tłuszczowej pojawiać się zaczną silne i zdrowe mięśnie. Kluczowa jest oczywiście tutaj twoja praca i regularne uprawianie sportu, natomiast zwiększenie udziału białka w diecie może wspomóc twoje wysiłki.

Jak zwiększyć udział białka w diecie?

Do produktów pełnobiałkowych zaliczamy mięso, ryby, drób, jaja, mleko, wszelkiego rodzaju produkty mleczne, a także soję. Do produktów niepełnobiałkowych (w których brakuje min. jednego aminokwasu) zaliczamy: fasolę, groszek, orzechy, różnego rodzaju ziarna i pestki. Składniki te trzeba umiejętnie włączać do diety bogatej w białko przy odchudzaniu. Rano możesz postawić np. na omlet z jajek, jogurt z bananem, a nawet sałatkę z kurczakiem. Białko roślinne to także dobry pomysł. Ponadto, coraz popularniejsze są różnego rodzaju koktajle białkowe, coraz częściej wegańskie, które świetnie sprawdzają się jako napój potreningowy.

Rób to z głową: białko przy odchudzaniu

Z białkiem przy odchudzaniu nie można przesadzić. Diety Dukana i podobne im pomysły to niezbyt dobry pomysł, szczególnie jeśli masz problemy np. z nerkami czy wątrobą. Nie chodzi bowiem o to, aby całą dietę oprzeć o białko, ale umiejętnie zwiększyć jego udział w diecie. We wszystkim trzeba szukać równowagi. W udziale makroskładników w diecie również.