Zdrowa mąka – czyli jaka? Poznaj 8 rodzajów mąk, które warto włączyć do diety

Zdrowa mąka – czyli jaka? Poznaj 8 rodzajów mąk, które warto włączyć do diety

Zdrowa mąka ma ogromne znaczenie dla naszej diety. Zamienników tradycyjnej pszennej mąki warto szukać nie tylko, kiedy chcesz zrzucić zbędne kilogramy. Mąka gryczana, jaglana czy kokosowa mają także pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego.

Dlaczego warto szukać zdrowej mąki?

Zdrowa mąka to bezcenne źródło węglowodanów, których nie warto wykluczać z diety. Dobrze jednak poszukać alternatywy dla tradycyjnej pszennej mąki. Co takiego złego jest w pszenicy? W samym zbożu pewnie niewiele, natomiast w procesie jego produkcji już bardzo dużo. Przede wszystkim podczas produkcji mąki, pszenica traci bardzo dużo cennych właściwości odżywczych. Nie chodzi więc tutaj wyłącznie o obecność okrytego złą sławą glutenu, na który część osób ma alergię, inni źle go trawią, jeszcze inni (np. przy chorobie Hashimoto) gorzej się czują po posiłkach, w których znajduje się gluten. Chodzi w dużej mierze o to, że mąka pszenna pochodząca z masowej produkcji to niestety dużo kalorii i mało substancji odżywczych. Stąd, tak częste poczucie pełności po posiłkach węglowodanowych.

Zdrowa mąka – na co zamienić tę pszenną?

Zamiana pszennej mąki na zdrowszą jej wersję obecnie nie jest szczególnie trudna. Na rynku pojawiło się bardzo dużo zamienników. Mąkę gryczaną, jaglaną czy z orzechów bez problemu dostaniesz w każdym większym sklepie, coraz częściej takie produkty pojawiają się nawet w małych osiedlowych sklepach. Oto nasze top 8 zdrowych mąk.

Najpopularniejsze zamienniki tradycyjnej mąki

  • Mąka gryczana – ta zdrowa mąka świetnie nadaje się do robienia naleśników czy pieczenia chleba. W tym drugim przypadku, warto ją połączyć z inną mąką bezglutenową. Dużą zaletą gryczanej mąki jest niski indeks glikemiczny, a także bogactwo magnezu, potasu i fosforu.
  • Mąka orkiszowa –  bardzo delikatna, wzmacnia organizm, dodaje mu siły, podnosi odporność, występuje w kilku rodzajach. Jako pełnoziarnista świetnie nadaje się do wypieku chleba. Typ 1050 ma już lżejszą konsystencję, 650 nadaje się idealnie na naleśniki, ciasta i bułeczki, w końcu typ 450 możesz wykorzystać np. do pieczenia biszkopta.
  • Maka jaglana – poleca się mieszać ją z innymi mąkami, aby zniwelować jej gorzki posmak. Ta zdrowa mąka świetnie sprawdza się jako baza do naleśników czy gofrów. Możesz ją wykorsystać do zagęszczeania zup i sosów. Jest bogata w witaminy z grupy B, żelazo i wapń.

Mąki mniej znane

  • Mąka kokosowa – ma naturalny, lekko słodki smak. Polecamy ją do omletów, placuszków, wszelkiego rodzaju deserów. Ma niewiele węglowodanów, więc jest to nie tylko zdrowa mąka, ale i dietetyczny wybór szczególnie polecany osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Dodatkowo posiada dużo błonnika, który pomaga utrzymać z normie stężenie cukru.
  • Mąka arachidowa – ta z orzechów ziemnych idealnie nadaje się do wypieku ciasteczek. Możesz ją jednak także wykorzystać np. jako składnik panierki do mięs. Wyróżnia ją wysoka zawartość i jednonienasyconych i wielonienasyconych tłuszczy obniżających stężenie cholesterolu, a także białka, fosforu, wapnia oraz witaminę B3. To świetny wybór dla sportowców. Możesz postawić także na inną zdrową mąkę – z orzechów włoskich lub laskowych. Te zawierają witaminy E oraz B, magnez, potas i fosfor.
  • Mąka migdałowa – zdrowa mąka, która ma dodatkowo bardzo przyjemny aromat i smak. Świetnie sprawdza się do różnych wypieków, ale genialnie wykorzystuje się ją jako panierkę. Zawiera sporo zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminę E, a także magnezu, żelaza oraz wapnia.
  • Mąka ryżowa – zdrowa mąka bezglutenowa, najlepszy wybór dla osób cierpiących na celiakię. Świetnie nadaje się do wypiku ciast czy robienia domowego makaronu. Można ją wykorzystać także jako zagęstnik. Zawiera bezcenne dla organizmu aminokwasy egzogenne, potrzebne m.in.. do odbudowy komórek.
  • Mąka z cieciorki – źródło łatwo przyswajalnego białka. Plusem jest to, że nie zmienia smaku zup i sosów, a świetnie je zagęszcza. Najlepiej sprawdza się do przygotowania naleśników czy placków. To mąka, która aż 20% składa się z białka. Zawiera ponadto sporo potasu, magnezu, kwasu foliowego oraz błonnika, który zapewnia uczucie sytości.