Arbuz dla zdrowia – jak wybrać ten najlepszy?

Arbuz dla zdrowia – jak wybrać ten najlepszy?

Arbuz dla zdrowia to bardzo cenny owoc, przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy, a także niską kaloryczność. To doskonały sposób na orzeźwienie w upalne dni. Jak jednak znaleźć ten dobry, dojrzały i naprawdę soczysty owoc?

Arbuz dla zdrowia – co daje?

Arbuz zdrowotnych właściwości ma więcej niż mogłoby się wydawać. Nie zawiera co prawda wielu witamin i innych składników odżywczych, natomiast w jego składzie znajduje się witamina C, A, B1, B2, B6, a także minerały takie jak potas, miedź, żelazo czy magnez. Arbuz dla zdrowia jest istotny jednak przede wszystkim ze względu na bardzo wysoką zawartość przeciwutleniaczy. W jego składnie znajdują się likopen, beta-karoten, luteina. Owoc posiada także cenne aminokwasy, m.in. cytrulinę, co sprawia, że jest bardzo cenny dla osób bardzo aktywnych, ponieważ pomaga usuwać amoniak gromadzący się w organizmie przy diecie wysokobiałkowej. Przeciwutleniacze chronią przed szybszym starzeniem się skóry, działają antynowotworowo. Arbuz działa także moczopędnie. Ze względu na dużą zawartość wody doskonale gasi pragenienie, orzeźwia, a przy tym obniża temperaturę ciała. Przy tym wszystkim jest niskokaloryczny.

Jak znaleźć odpowiedni owoc?

Aby arbuz dla zdrowia był jak najbardziej cenny, powinien być odpowiednio dojrzały i soczysty. Im bardziej dojrzały jest, tym więcej przeciwutleniaczy oraz aminokwasów zawiera. Nie każdy arbuz na bazarze lub w sklepie będzie równie dojrzały. Można to jednak sprawidzić kilkoma sposobami.

  • Przede wszystkim poszukaj symetrycznego arbuza. Dla zdrowia warto unikać arbuzów niesymetrycznych, z nierównościami, cięciami czy wgnieceniami. Każda z takich niedoskonaości możne oznaczać, że arbuz nie został odpowiednio zapylony lub nierówno otrzymywał wodę, rozwijały się na nim grzyby lub w środku zagnieździły się owady.
  • Wybieraj ciężkie arbuzy. Im więcej owoc ma wody, tym jest bardziej soczysty. W przypadku arbuza to właśnie woda i błonnik zdają się decydować o ciężarze owocu.
  • Sprawdź czubek arbuza. Dla zdrowia arbuz powinien mieć dużą żółtą plamkę. Im jest ona większa, tym lepiej, poniewa oznacza to, że arbuz dłużej dojrzewał, co przekłada się na jego soczystość.
  • Ostukaj owoc przed zakupem – głęboki dźwięk oznacza, że arbuz jest dojrzały. Metoda ta jest dość subiektywna, ale stosuje ją wiele osób.
  • Dojrzały arbuz ma grubą skórkę. Aby to sprawdzić, możesz spróbować ją nagiąć. Jeśli ci się to nie uda, arbuz jest jędrny.
  •  Na dojrzałego arbuza wskaże także wysuszona łodyga. To znak, że arbuz został zebrany odpowiednio późno.