O jelitach mówi się, że są drugim mózgiem. Dlaczego? Ponieważ w ścianie jelita znajduje się nerwowy układ jelitowy, który odpowiada nie tylko za dostarczanie energii z pożywienia, ale także regulację ponad 20 hormonów i współpracę z układem odpornościowym. Częstym problemem jelitowym są zaparcia. A rola błonnika jest taka, aby wspomóc jelita w wypróżnianiu. Dlaczego jest on tak ważny i skąd go brać, aby jelita pracowały jak najlepiej?
Rola błonnika i czym on jest?
Błonnik pokarmowy to włókno pokarmowe, którego człowiek nie trawi. Mimo tego rola błonnika dla zdrowia jest bardzo znacząca.
Błonnik wiążę wodę w jelitach, co pozwala zwiększyć masę i objętość kału. Jego rolą zatem jest przede wszystkim umożliwienie właściwego wypróżniania. Jest remedium na zatwardzenia, które mogą przyczyniać się do rozwoju wielu chorób, w tym chorób nowotworowych.
Oprócz tego rola błonnika jest znacznie szersza:
Poza szczególnym znaczeniem dla zdrowia błonnik wpływa też na urodę. W jaki sposób? Wszystkie substancje zanieczyszczające i toksyny, które gromadzą się w Twoim ciele mogą się ujawnić w postaci przebarwień na skórze, a także wyprysków. Jedząc odpowiednią ilość błonnika pozbędziesz się z ciała toksyn, a tym samym polepszysz kondycję cery.
Jaka ilość błonnika jest potrzebna w diecie?
Warto pamiętać o tym, aby spożywać właściwą ilość błonnika. Jego zbyt duża ilość w organizmie może powodować rozwolnienia, powodujące odwodnienie organizmu, a także stany zapalne jelit. Lekarze szacują, że bezpieczna ilość błonnika dla osoby dorosłej wynosi 20 – 40g dziennie.
Także dzieci powinny mieć zapewnioną odpowiednią ilość błonnika, ale nie należy jej przekraczać. Dzieci w wieku 1 – 3 lata powinny spożywać do 14g błonnika na dobę. Przekroczenie tej dawki może przyczynić się do bólów brzucha i rozwolnień. Staraj się też u maluchów unikać soków owocowych, a podawać warzywa i owoce w formie stałej. Dziecko nie tylko bardziej się nasyci, ale także wprowadzi do organizmu produkt wymagający trawienia, a nie płynny, który „przeleci” niczym woda nie spełniając swojej roli.
Gdzie znaleźć błonnik?
Błonnik pokarmowy jest substancją pochodzenia roślinnego, zatem stąd prosty wniosek, że znajdziesz go przede wszystkim w produktach roślinnych. Zatem będą go posiadać wszystkie warzywa i owoce. Oczywiście poziom substancji w produktach będzie różny. Dużo błonnika zawierają jabłka, a także suszone owoce. Szczególnie o śliwkach i morelach mówi się, że są remedium na zaparcia.
Oprócz tego błonnik znajdziesz w orzechach czyli źródle zdrowych tłuszczów, a także w produktach pełnoziarnistych oraz w płatkach owsianych i otrębach.
Z tych wszystkich informacji wynika prosty wniosek: rola błonnika dla naszego zdrowia i urody jest niezwykle istotna. Jest on ważnym elementem zdrowego odżywiania się. Dlatego nie wyrzekaj się warzyw i owoców, a zapewnisz sobie jego odpowiedni poziom. Dzięki temu będziesz się cieszyć zdrowiem i energią każdego dnia!