fbpx
Węglowodany w diecie – dlaczego nie należy wykluczać ich z diety?

Węglowodany w diecie – dlaczego nie należy wykluczać ich z diety?

Węglowodany tuczą, zawierają sam cukier i najlepiej ich unikać. Z pewnością nie raz przeczytałaś takie zdania i co gorsza – uwierzyłaś w nie. Ale węglowodany wcale nie są złe, lecz bardzo cenne dla organizmu. To dzięki nim masz energię do codziennych działań. Dostarczają niezbędnych witamin, minerałów i fitoskładników, tak ważnych nie tylko dla zdrowia, ale i urody.

Czym są węglowodany?

Węglowodany to jeden z makroskładników, który odpowiada za odżywienie organizmu. Są podstawowym źródłem energii, dzięki któremu masz siłę chodzić, pracować, ćwiczyć czy bawić się z dziećmi. Węglowodany w diecie dostarczają glukozę, która zapewnia prawidłowe funkcjonowanie centralnego układu nerwowego, a także bierze udział w dostarczaniu tlenu do organizmu. W przypadku odchudzania często węglowodany są wyrzucane z diety, a to duży błąd. Ich brak w diecie sprawia, że organizm czerpie energię z białek wewnątrzustrojowych. Co za tym idzie białko nie ma czasu zająć się spalaniem tłuszczu, który spala się tylko w obecności glukozy. A skąd bierzemy glukozę? Właśnie z węglowodanów.

Gdzie znajdują się węglowodany w diecie ?

Glukoza, o której wcześniej wspomnieliśmy, to nie tylko biały cukier. Glukozę znajdziesz w warzywach i owocach zaraz obok innego cukru prostego – fruktozy. Węglowodany znajdują się także w pieczywie, kaszy i makaronach. Dzielą się na węglowodany proste i węglowodany złożone. Te drugie dłużej się trawią, a co za tym idzie, dłużej uwalniają energię ze spożytych produktów. Dzięki temu jesteśmy dłużej najedzeni, co pozwala uniknąć podjadania. Drugim czynnikiem, na który warto zwrócić uwagę jest wartość indeksu glikemicznego – im niższy, tym wolniej  uwalnia się z niego energia. Dzięki temu unikamy nagłego wyskoku insuliny, po którym następuje gwałtowny spadek powodujący występowanie uczucia senności i zmęczenia. Jak rozpoznać produkty o niskim IG? Są mniej przetworzone, a tak konkretniej to są stworzone przez naturę. Są nimi np. kasze, produkty zbożowe z pełnego ziarna, warzywa i warzywa strączkowe, a także wspomniane już owoce. Szczególnie niski poziom mają owoce jagodowe, które świetnie wspomagają organizm w walce o zdrowie i urodę.

Możesz mrozić węglowodany 

Występujące pod postacią owoców i warzyw najczęściej kuszą latem. Warto jednak zadbać o dobre węglowodany w diecie przez cały rok. Najlepiej oczywiście korzystać z plonów sezonowych, ale możesz też zrobić ich zapas i je zamrozić. Bo chociaż owoce najlepiej smakują latem, to nawet w mroźny zimowy dzień warto czasem za pomocą smaku przenieść się myślami do cieplejszych chwil. Jeśli nie masz do tego głowy, możesz skorzystać z gotowych koktajli, które są nie tylko pyszne, lecz także bardzo pożywne i pełne cennych składników odżywczych. Co to oznacza dla Twojego sposoby żywienia? Że w codziennym jadłospisie powinno się znaleźć jak najwięcej kolorów z owoców, takich jak jabłka, borówki, grejpfrut, truskawki i wszystkich innych. Nie zapomnij o warzywach: sałata, ziemniaki, buraki, pomidory, brokuły – to również bogactwo energii i substancji odżywczych.

Węglowodany w diecie – jakie korzyści zyskujesz?

Wiesz już, że węglowodany dają Ci energię, ale czy tylko? Produkty węglowodanowe zawierają mnóstwo witamin, jak witamina A, odpowiedzialna za dobrą kondycję włosów i paznokci oraz dobry wzrok czy wzmacniająca odporność witamina C. To również źródło bardzo cennych dla urody fitoskładników, beta-karoten czy likopen.  Fitoskładnikom zawdzięczasz między innymi naturalny, młodzieńczy wygląd skóry. Chronią ją bowiem przed promieniowaniem ultrafioletowym i jego negatywnymi skutkami. Zapobiegają także przebarwieniom skóry, nadając równomierny koloryt. Jeśli zaś chodzi o korzyści zdrowotne to wraz z błonnikiem zajmują się usuwaniem z organizmu toksyn i jego oczyszczaniem, co sprawia, że czujesz się świetnie każdego dnia.
Mamy nadzieję, że teraz już wiesz, jak ważne są węglowodany w diecie i że zadbasz o ich odpowiednią podaż.

 

Jesteś tutaj » Home » Blog » Zdrowe jedzenie » Węglowodany w diecie – dlaczego nie należy wykluczać ich z diety?