Wartości odżywcze grzybów. Dlaczego warto włączać je do diety?

Wartości odżywcze grzybów. Dlaczego warto włączać je do diety?

Wartości odżywcze grzybów od lat wywołują spory. Jedni uważają, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych, inni podkreślają, że są bardzo cennym źródłem błonnika, białka oraz wielu witamin, a także cennym zastępnikiem mięsa.

Jakie wartości odżywcze mają grzyby?

Wartości odżywcze grzybów jako źródła węglowodanów czy tłuszczy są bardzo niewielkie. Mają natomiast wiele błonnika i białka, dlatego przez wielu wegetarian wykorzystywne są jako zastępnik mięsa (np. boczniaki, ale także polskie pieczarki czy borowiki. Bezcenne są jednak jako źródło wielu witamin. Mają więcej karotenu niż marchewka, a dzięki temu stają się cennym źródłem witaminy A. W grzybach znajduje się także dużo witamin z grupy B: B1, B2 (czyli bezcennej dla organizmu ryboflawiny, której wielu z nas brakuje), B3, B6 i B9 (kwasu foliowego) oraz B12. Wśród wartości odżywczych grzybów, warto wskazać także na zawartość:

  • Witaminy D2,
  • Witaminy C i E,
  • Wapnia,
  • Potasu,
  • Fosforu,
  • Magnezu,
  • Sodu,
  • Żelaza,
  • Likopenu.

W grzybach znajdują się także substancje antyoksydacyjne i polisacharydy, które mają działanie immunostymulujące, a także wykazuję działanie antynowotworowe.

Wartości odżywcze grzybów a dieta

Grzyby są co prawda ciężkostrawne, dlatego z ich ilością w diecie przesadzać nie można, natomiast mają niewiele kalorii przy jednocześnie wysokiej gęstości odżywczej. 100 gram grzybów ma od 15 do 30 kcal. To więc bardzo cenny składnik zdrowej, zbilansowanej diety. Ponadto grzyby właściwie nie zawierają tłuszczu, mają natomiast sporo błonnika, który daje uczucie sytości. Duża ilość wody sprawia, że można je dusić w sosie własnym bez konieczności dodawania śmietany oraz innych – niestety także nieco kalorycznych składników.

Jakie zalety mają grzyby?

Grzyby w diecie to przede wszystkim genialny smak i aromat, jaki dają te produkty. Grzyby można więc traktować jako dodatek, który wzmacnia smak, szczególnie roślinnych potraw. Wartości odżywcze grzybów sprawiają, że są one zaliczane do tzw. superfoods o właściwościach:

  • przeciwnowotworowych,
  • przeciwwirusowych,
  • antybakteryjnych
  • przeciwcukrzycowych.

Ponadto grzyby obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, wzmacniają naczynia krwionośne. Działają także immunostymulująco. Błonnik, którego zawierają sporo, pomaga poprawiać perystaltykę jelit, a także zapobiega zaparciom.

Kto nie powinien jeść grzybów?

Cenne wartości odżywcze grzybów nie powinny jednak przysłaniać faktu, że przez zawartość chityny są one ciężkostrawne. Nie zaleca się podawania ich dzieciom nawet do 12 roku życia, zwłaszcza grzybów leśnych. Wyłączyć z diety powinny je także kobiety w ciąży oraz matki karmiące – wyjątek stanowią grzyby hodowlane. Nie zaleca się ich spożywania osobom borykającym się z chorobami nerek, układu pokarmowego, wątroby, woreczka żółciowego lub trzustki.


[wpseo_br