10 ważnych powodów, by ograniczyć cukier

10 ważnych powodów, by ograniczyć cukier

Ograniczyć cukier można stopniowo. Nie musisz od razu rzucać się na głęboką wodę i odmawiać sobie, wszystkiego, co słodkie. Wiemy, jak to trudne. Krok po kroku możesz jednak zadbać o to, aby było go w twojej diecie mniej. Przekonasz się, że warto.

Cukier uzależnia

To jeden z podstawowych argumentów, który przemawia za tym, aby zadbać o to, by ograniczyć cukier. Wszystkie badania pokazują, że współczesny człowiek je go zdecydowanie zbyt dużo. Z sporego udziału cukru w diecie często nie zdajemy sobie sprawy, a dodawany jest on przecież nie tylko do słodkich napojów, ale różnego rodzaju sosów, wędlin, żywności przetworzonej, nie mówiąc już o słodyczach jako takich, które mają ogromne jego ilości.

Cukier zaś uzależnia. Zobacz, jak często zupełnie bez powodu masz wrażenie, że po prosu musisz zjeść kawałek czekolady lub cukierka. Już widzisz go oczami wyobraźni. Wynika to z tego, że cukier powoduje uzależnienie. U osób, które spożywają go przez dłuższy czas, prędzej czy później pojawia się przemożna potrzeba regularnego spożywania słodyczy. Dlaczego? U osób uzależnionych od cukru, przy jego spadku poniżej pewnego poziomu pojawia się:

  • spadek energii,
  • ospałość, zwiększona senność,
  • często nawet rozdrażnienie.

Wszystko dlatego, że organizm dopomina się o uzupełnienie poziomu cukru. Nic więc dziwnego, że dietetycy coraz częściej mówią o tym, że uzależnienie od cukru jest równie niebezpieczne, co nadużywanie alkoholu.

9 kolejnych powodów, aby ograniczyć cukier

Zobacz, jak wiele złego może zrobić nadmierna ilość cukru w diecie. Sprawdź nasze pomysły na zdrowe zamienniki cukru!

Puste kalorie i prosta droga do nadwagi

Ograniczyć cukier powinny szczególnie osoby, które mają tendencję do przybierania na wadze. Zbyt duże jego spożycie jest też bardzo w tym kontekście niebezpieczne dla dzieci. Oczywiście, cukier dostarcza nam energii, ale niczego ponad to, żadnych składników odżywczych. Podnosi za to poziom złego cholesterolu, przyczynia się do powstawania tak znienawidzonego przez kobiety cellulitu, w końcu prowadzi do otyłości.

Zamiast zdrowych zębów – problemy z próchnicą

Jeśli myślisz, że jako osoba szczupła, możesz sobie pozwolić na więcej, pozwól, że wyprowadzimy cię z błędu. Cukier jest główną przyczyną problemów z próchnicą, co jest szczególnie niebezpieczne u dzieci, ale nie tylko. Jego nadmiar w diecie może prowadzić nawet do utraty zębów i demineralizacji szkliwa.

Wróg młodości

Ogranicz cukier, jeśli chcesz, aby twoja skóra była w dobrej kondycji. Cukier niestety także postarza, ponieważ powoduje degradację elastyny i kolagenu, co prowadzi do utraty jędrności, większej ilości zmarszczek i szybszego starzenia się skóry.

Osłabienie odporności

Nie bez powodu mówi się, że cukier koniecznie trzeba ograniczyć podczas choroby. Nie tylko staje się on pożywką dla drobnoustrojów odpowiadających za rozwój infekcji, lecz także osłabia nasz system odpornościowy.

Grzybica i trądzik

Nadmiar cukru w diecie to niestety także większe ryzyko powstawania infekcji grzybiczych. Osoby, które mają problemy z częstymi grzybicami dłoni, stóp czy miejsc intymnych powinny ograniczyć cukier w diecie do absolutnego minimum.

Słaby wzrok

Nadmiar cukru w diecie może także sprzyjać pogorszeniu się wzroku. W połączeniu z częstą pracą przy komputerze i wystawieniem na działanie niebieskiego światła staje się jednym z poważniejszych wrogów zdrowych oczu.

Problemy z układem pokarmowym

Ogranicz cukier koniecznie, jeśli masz problem z zaparciami i innymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego.

Depresja

Cukier jako substancja uzależniająca może stać się także jednym z czynników wystąpienia depresji.

Problemy z pamięcią

Zależy ci na efektywnej nauce, zdolności do koncentracji, odnoszeniu sukcesów w życiu zawodowym? Ogranicz cukier. Jego nadmierne spożycie może przyczynić się do powstawania kwasu pirogronowego uszkadzającego komórki mózgowe i powodującego ich obumieranie.