fbpx
Ocet jabłkowy na odchudzanie i nie tylko

Ocet jabłkowy na odchudzanie i nie tylko

Ocet jabłkowy to produkt naturalny, który od dłuższego czasu słynie jako środek wspomagający odchudzanie. Ma też wiele innych zalet, ponieważ wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, a także na urodę. Jak stosować ocet jabłkowy, aby schudnąć i czerpać inne korzyści?

Ocet jabłkowy – właściwości

Jest naturalnym produktem powstałym w wyniku fermentacji jabłek. Taki proces powinien trwać nawet kilkanaście tygodni. Ma wiele substancji odżywczych i witamin. Wśród nich znajdują się kwas octowy, chlorogenowy, pektyny, bioflawonoidy, witaminy A, E, K, B1, B2, B12, potas, wapń, magnez, krzem, selen, fluor oraz sód.

Ocet jabłkowy dla zdrowia

Zawarte w nim składniki sprawiają że ocet jabłkowy ma właściwości antybakteryjne, antyseptyczne, obniżają poziom złego cholesterolu, regulują poziom cukru we krwi (zmniejszając ryzyko wystąpienia cukrzycy), oczyszczają organizm z metali ciężkich, wspomagają wzrok, walczą z wolnymi rodnikami, regulują pracę jelit, a także odpowiadają za prawidłową gospodarkę wodno-elektrolitową.

O jego pozytywnym wpływie na zdrowie mówił już sam Hipokrates, ale dopiero z czasem odkryto, że zawarte w nim substancję wspomagają odchudzanie.

Jak schudnąć dzięki octowi jabłkowemu?

Popularność tego produktu w ostatnich latach wynika z jego właściwości odchudzających. Uważa się bowiem, że zawarty w nim kwas octowy i chlorogenowy ułatwiają w dużym stopniu przetwarzanie produktów przemiany tłuszczów, zaś pektyny pobudzają enzymy trawienne i powodują uczucie sytości. Energia z pożywienia jest uwalniana przez dłuższy czas, a to oznacza, że rzadziej pojawia się uczucie głodu. W ten sposób jemy mniej, bo dłużej jesteśmy najedzeni. Mówi się też o tym, że nie bez znaczenia są zawarte w nim witaminy i minerały, które także wpływają na to, jak szybko czujemy się głodni pomiędzy posiłkami.

Kwas chlorogenowy przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej poprzez wymuszenie na organizmie pobierania rezerw energii właśnie stamtąd. Ocet jabłkowy przyspiesza metabolizm, co jest nie bez znaczenia przy odchudzaniu.

Aby zobaczyć efekty należy spożywać ocet jabłkowy regularnie, 3 razy dziennie (raz na czczo, 2 razy przed posiłkiem) i trzeba rozpuścić 2 łyżki octu w szklance wody. Dla osób z wrażliwym żołądkiem zaleca się stosowanie go w formie suplementu dostępnego w kapsułkach, ponieważ może podrażniać żołądek.

Warto pamiętać, że sam ocet jabłkowy nie spowoduje chudnięcia. Należy go połączyć ze zdrową, zbilansowaną dietą oraz aktywnością fizyczną. Nie należy go też stosować zbyt często, by nie podrażniać żołądka.

Ocet jabłkowy na piękne włosy

Jest też świetnym remedium dla włosów i urody. Jego stosowanie bezpośrednio na włosy pomoże oczyścić je z osadu z wody, nada im blask i pobudzi do życia.

Ponieważ ma działanie antyseptyczne, stosuje się go także przy leczeniu grzybicy. Stosowany bezpośrednio na skórę twarzy sprawi, że stanie się ona jędrniejsza, gładsza, oczyszczona. Czy wspomnieliśmy też, że opóźnia proces starzenia się skóry?

Ocet jabłkowy ma wiele korzyści, więc wykorzystaj go w swojej diecie, chociażby dodając go do sałatek.


Jesteś tutaj » Home » Blog » Zdrowe jedzenie » Ocet jabłkowy na odchudzanie i nie tylko