Jak przyspieszyć metabolizm?

Jak przyspieszyć metabolizm?

Wielokrotnie słyszałaś o tym, że chcąc schudnąć, musisz poprawić swój metabolizm. Zanim jednak zaczniesz zastanawiać się, jak przyspieszyć metabolizm, spróbuj poznać go trochę bliżej. Kiedy zrozumiesz zasadę jego działania, będziesz intuicyjnie wiedzieć, co ci służy, a co nie.

Czym właściwie jest metabolizm?

Metabolizm to inaczej przemiana materii, czyli właściwie wszystkie procesy biochemiczne zachodzące w twoim organizmie i przemiany energetyczne, które siłą rzeczy im towarzyszą.
Warto jednak wiedzieć, że metabolizm nie jest równoznaczny z rozkładem. Metabolizmem „rządzą” dwa stale zachodzące w organizmie procesy, katabolizm i jego odwrotność anabolizm.
Katabolizm czyli, uwalniające energię, procesy rozkładu złożonych związków organicznych na związki prostsze o znacznie mniejszych zasobach energetycznych to jedna część tej układanki. Drugą tworzą procesy anaboliczne – budulcowe. Anabolizm, przeciwnie do katabolizmu to proces wymagający nakładu energii np. podczas syntezy białek z aminokwasów czy węglowodanów z węgla, wodoru i tlenu.
Im jesteś starsza, tym więcej u ciebie katabolizmu, niż anabolizmu. U dzieci i młodych osób jest odwrotnie. Wraz z wiekiem szybkość metabolizmu stopniowo zwalnia ale wiek to nie jedyna przyczyna.

Co spowalnia metabolizm?

Zanim zaczniesz się zastanawiać, jak przyspieszyć metabolizm, usuń przyczyny jego spowolnienia. Do głównych zaliczamy wymienione poniżej.
  • Brak śniadań i śniadania ubogie w wartości odżywcze – pamiętaj, że śniadanie to motor napędowy dla metabolizmu, jak go nie ma, to procesów i reakcji chemicznych nie ma co napędzić;
  • Brak ruchu – aktywność fizyczna to jeden z warunków dobrej przemiany materii; nie musisz od razu biegać półmaratonów, możesz zacząć od codziennego kilkunastominutowego – półgodzinnego spaceru, dalej będzie tylko lepiej;
  • Przejadanie się – zbyt duża ilość kalorii to balast, z którym organizm nie jest w stanie sobie poradzić w odpowiednim tempie;
  • Stres – silne poddenerwowanie, nieustanne życie w napięciu sprzyja spowolnieniu różnego rodzaju procesów i reakcji chemicznych w organizmie, który przyjmuje postawę obronną;
  • Brak snu – bez regeneracji, odpoczynku nie ma mowy o tym, żeby cała ta maszyneria sprawnie działała;
  • Żywność niskiej jakości – jeśli twoje posiłki są ubogie w składniki odżywcze, mikro- i makroelementy, trudno będzie o dobry przebieg procesów biochemicznych. Do sprawnego metabolizmu i równowagi pomiędzy procesami anabolizmu i katabolizmu potrzebne jest, regularnie dostarczane, dobrej jakości „paliwo”

Jak przyspieszyć metabolizm?

Oto kilka prostych wskazówek, jak przyspieszyć metabolizm.
  • Zacznij dzień od pożywnego śniadania. wybieraj potrawy bogate z węglowodany złożone, błonnik oraz zdrowe tłuszcze, w ten sposób napędzisz metabolizm na cały dzień.
  • Pij dużo wody, najlepiej niegazowanej, może być z dodatkiem cytryny. Skutecznie pobudza ona procesy biochemiczne w organizmie.
  • Wprowadź do swojej kuchni przyprawy bogate w fitoskładniki przyspieszające metabolizm: chilli, pieprz Cayenne, cynamon, imbir, czosnek.
  • Zadbaj o obecność w diecie kwasów tłuszczowych z grupy omega 3. Wesprą one organizm w hamowaniu lipogenezy, a więc jednego z niekorzystnych procesów zachodzących w tkance tłuszczowej.
  • Podejmuj zróżnicowaną aktywność fizyczną. Nie musisz od razu wprowadzać 5 treningów cardio, odkryj trening interwałowy, który świetnie działa na metabolizm. Jeśli do tej pory nie ćwiczyłaś, zacznij od spacerów.
  • Zadbaj o dobrą jakość snu. Staraj się wyciszyć na dwie godziny przed pójściem do łóżka. Nie korzystaj z urządzeń elektronicznych przed snem. Zadbaj o odpowiednią temperaturę w pomieszczeniu i dobry materac.
  • Unikaj stresu. Staraj się podchodzić do problemów w sposób twórczy i kreatywny. Nie zamartwiaj się na zapas!
  • Zwróć uwagę na jakość produktów, które kupujesz. Komponuj posiłki tak, aby miały jak najwięcej wartości odżywczych, mikro- i makroelementów. Zadbaj o obecność fitoskładników – zjadaj codziennie sporą ilość świeżych warzyw i owoców. Świetnym rozwiązaniem jest stosowanie liofilizowanych warzyw i owoców, które zachowują niemal wszystkie cenne substancje świeżych, sezonowych roślin.