fbpx
Jak jeść mniej – 7 top tricków

Jak jeść mniej – 7 top tricków

Jeść mniej – marzysz o tym, aby na stałe wprowadzić tę zasadę do swojej diety? Masz poczucie, że jesz więcej niż tak naprawdę potrzebujesz? Chcesz zaplanować redukcję, ale wiesz, że podjadanie to Twój problem? Sprawdź nasze tricki.

Jeść mniej

Zbliżające się święta Bożego Narodzenia to doskonała okazja do tego, by przypomnieć zasady, które pozwalają jeść mniej. Przydadzą ci się one jednak nie tylko przy wigilijnym stole, ale także na co dzień. Okazuje się bowiem, że naprawdę wiele osób zmaga się z problemem zbyt częstego spożywania pokarmów, podjadania, spożywania zbyt dużych porcji… Nie, nie zamierzamy cię namawiać do głodówki albo redukcji, ale zachęcamy do świadomego kontrolowania tego, ile jedzenia potrzebujesz, a ile tak naprawdę przyjmujesz dziennie. Spróbuj to skontrolować, bo wyniki mogą zaskoczyć. Jeść mniej to wyzwanie, które warto podjąć – organizm ci za to podziękuje.

7 tricków

Jeśli chcesz jeść mniej, mamy dla ciebie kilka wskazówek, jak to zrobić. I wcale nie chodzi w nich, aby na siłę obcinać porcje lub zmuszać się do głodówki, ale świadomie przyjmować tyle jedzenia, ile rzeczywiście potrzebuje nasz organizm.

Jedz regularnie

Utrzymanie 3 godzin odstępu między posiłkami, niespożywanie posiłków później niż na 1,5-2 godziny przed snem to podstawowe założenia, które pozwalają uchronić się przed podjadaniem. Regularny zegar posiłków sprawia, że jesz mniej, bo tracisz ochotę na podjadanie. Sprawdź ten system przez 2 tygodnie, a przekonasz się, że organizm sam podpowie ci, że czas na posiłek.

Pij wodę

Jeśli masz ochotę zjeść coś między posiłkami, spróbuj najpierw napić się wody. Okazuje się bowiem, że często mylimy głód z pragnieniem. Jeśli organizm nie jest właściwie nawodniony, mamy ochotę na podjadanie. Pamiętaj, aby wypijać ok. 2 litrów wody dziennie. W ten sposób także przyspieszysz swój metabolizm, a układ trawienny będzie pracował bardziej efektywnie.

Aby jeść mniej, dokładnie przeżuwaj pokarmy

Po pierwsze pokarmy lepiej przeżute uwalniają szybciej zawarte w nich składniki odżywcze, pobudzają układ trawienny do pracy, a jednocześnie pozwalają mózgowi zakodować, że potrzeba jedzenia została zaspokojona. Spokojne spożywanie posiłków sprawia, że rzadziej masz ochotę na dokładkę. Zanim skończysz porcję, do twojego mózgu dotrze już bowiem informacja, że organizm otrzymał niezbędną ilość kalorii i wcale nie ma ochoty na więcej.

Sięgaj po węglowodany złożone

Chleb razowy, makaron pełnoziarnisty, taka sama mąka, produkty zawierające duże ilości błonnika sycą nasz organizm, a jednocześnie usprawniają procesy trawienia, sprawiają, że dłużej utrzymuje się w organizmie wrażenie sytości i wypełnienia żołądka. Ochota na podjadanie się po prostu nie pojawia.

Pamiętaj o warzywach

Aby jeść mniej, dodawać do każdego posiłku warzywa. Nie ma znaczenia, czy będą one surowe, duszone, grillowane. Może to być zupa lub sos warzywny. Dzięki takim dodatkom dostarczasz do organizmu jeszcze więcej błonnika, a przy okazji wspierasz trawienie i poprawiasz metabolizm.

Chcesz jeść mniej? Zadbaj o białko

W diecie warto postawić na pełnowartościowe źródła białka, a także odpowiednią jego ilość. Powinny o tym pamiętać szczególnie osoby na diecie wegetariańskiej. Białko syci nas na dłużej niż węglowodany.

Jedz mniej oczami

Warto wybierać mniejsze naczynia, ich kolorowe wersje (czerwone, niebieskie, granatowe). Tak podane danie wydaje się większe, co sprawia, że nasz umysł otrzymuje dodatkową informację, że więcej jedzenia już nam w tym momencie nie potrzeba.

Chcesz na stałe wprowadzić zmiany? Spróbuj na początek 2 lub 3 reguł z tej listy, z czasem możesz dokładać kolejne. Zacznij jednak od wprowadzenia regularnych posiłków.


[wpseo_breadcrumbc