Chcesz przyspieszyć trawienie? Musisz koniecznie poznać właściwości tych ziół i przypraw

Chcesz przyspieszyć trawienie? Musisz koniecznie poznać właściwości tych ziół i przypraw

Przyspieszyć trawienie w okresie świąteczno-karnawałowym to marzenie wielu z nas. Ilość potraw na stole sprawia, że cieknie nam ślinka, ale w pewnym momencie nasz układ trawienny mówi dość. Czy możemy mu jakoś pomóc?

Jak przyspieszyć trawienie?

Odpowiednio dobrane zioła mogą czasami zdziałać cuda. Oczywiście zachęcamy do tego, aby jeść możliwie jak najbardziej rozsądnie. Lepiej zjeść mniejszą porcję, a za to spróbować wszystkich dań, niż rzucić się na pierogi i po ich słusznej porcji mieć wrażenie kamienia w żołądku. Wiele tutaj zależy także od tego, jak się nawadniamy w czasie tak obfitej konsumpcji. Wypicie kolejnej szklanki wody czy filiżanki ziół może przynieść ulgę naszemu organizmowi. Warto jednak pomyśleć o tym nie tylko po świątecznym pałaszowaniu, ale bezpośrednio przed nim. Woda czy inne zdrowe napoje dadzą uczucie pewnej sytości, co pozwoli ci łatwiej kontrolować, co ostatecznie ląduje na twoim talerzu.

Nie ma co ukrywać, że również aktywność fizyczna między kolejnym zasiadaniem do stołu może tutaj wiele zdziałać. Zimowy spacer, może sanki, skoro spora część kraju przykryta jest w tym roku jednak śniegiem albo domowa zabawa w chowanego. Możesz potańczyć albo rano zrobić krótką sesję jogi. To naprawdę może pomóc. Oczywiście trzeba także pamiętać, że każdy z nas ma swoje uwarunkowania – jedni trawią potrawy szybko i bezproblemowo, inni muszą bardzo uważać na to, co i w jakich ilościach ląduje na talerzu. Przypominamy przy okazji o naszym artykule, jak przyspieszyć metabolizm.

Przyprawy dla przyspieszenia trawienia

Od tego, czym doprawiamy nasze posiłki, może w dużej mierze zależeć, jak będziemy sobie radzić z ich trawieniem. Są przyprawy, które szczególnie dobrze działają na pracę układu pokarmowego. Szczególnie w tym świąteczno-karnawałowym czasie, warto zadbać o ich obecność w kuchni.

Te przyprawy włącz do swojego menu

  • Cynamon – rozgrzewa, stabilizuje poziom cukru we krwi, dodatkowo działa antyseptycznie o przeciwzapalnie.
  • Imbir – rozgrzewa i w ten sposób przyspiesza trawienie, olej w nim zawarty pomaga na problemy trawienne, pobudza pracę ślinianek, wydzielanie soku żołądkowego.
  • Kardamon — przyspiesza tempo przemiany materii, działa moczopędnie, pomaga w usuwaniu nadmiaru w wody z organizmu, pobudza wydzielanie soków trawiennych.
  • Kmin rzymski (kumin) – zawiera moc fitosteroli, które pomagają w obniżaniu poziomu cholesterolu; pobudza metabolizm.
  • Chilli — zawiera kapsaicynę przyspieszającą przemianę materii, ponadto ma właściwości antyoksydacyjne i przeciwdrobnoustrojowe.
  • Kurkuma – pomaga na biegunki, niestrawność, zgagę, hamuje apetyt, wspiera pracę wątroby.
  • Goździki – mają w swoim składzie mangan przyspieszający przemianę materii, obniżają poziom cholesterolu.
  • Anyż – poprawia perystaltykę jelit, łagodzi wzdęcia, pomaga na niestrawność i uspokaja nudności.
  • Gałka muszkatołowa – przyspiesza trawienie, bo stymuluje wydzielanie soku żołądkowego.
  • Majeranek – reguluje trawienie, pobudzając wydzielanie soków trawiennych.