Blog

Dieta przy menopauzie

Dieta przy menopauzie

Dieta przy menopauzie ma ogromne znaczenie. Z jednej strony pozwala nieco stłumić nieprzyjemne objawy i dolegliwości, z drugiej – nieumiejętnie prowadzona może je wzmacniać. Zobacz, co warto włączyć do diety przy menopauzie, a czego unikać. Rozsądna dieta przy menopauzie Menopauza to nowy etap dla każdej kobiety. Oczywiście każda przechodzi ją nieco inaczej, natomiast dla każdej na swój sposób jest to...

KONTYNUUJ CZYTANIE...
Masło ghee i masło klarowane. Jak je zrobić i dlaczego warto ich używać?

Masło ghee i masło klarowane. Jak je zrobić i dlaczego warto ich używać?

Masło ghee i klarowane uchodzą za cenne tłuszcze w diecie nie tylko osób dbających o szczupłą sylwetkę. To także cenne rozwiązanie dla alergików, którzy nie tolerują określonego typu białek. Masło ghee i masło klarowane – czy to synonimy? Masło ghee i masło klarowane to nazwy, które stosuje się często wymiennie. Ma to uzasadnienie tylko do pewnego stopnia. Rzeczywiście oba rodzaje...

KONTYNUUJ CZYTANIE...
Arbuz dla zdrowia – jak wybrać ten najlepszy?

Arbuz dla zdrowia – jak wybrać ten najlepszy?

Arbuz dla zdrowia to bardzo cenny owoc, przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy, a także niską kaloryczność. To doskonały sposób na orzeźwienie w upalne dni. Jak jednak znaleźć ten dobry, dojrzały i naprawdę soczysty owoc? Arbuz dla zdrowia – co daje? Arbuz zdrowotnych właściwości ma więcej niż mogłoby się wydawać. Nie zawiera co prawda wielu witamin i innych...

KONTYNUUJ CZYTANIE...
Substancje antyodżywcze – czym są i jak ich unikać?

Substancje antyodżywcze – czym są i jak ich unikać?

Substancje antyodżywcze znajdują się w bardzo wielu spożywanych przez nas produktach. Same w sobie nie tylko nie zawierają składników odżywczych, ale i blokują przyswajanie niektórych z nich. Nie oznacza to jednak, że musisz rezygnować np. ze swoich ulubionych warzyw. Wystarczy je w wielu przypadkach odpowiednio przygotować. Czym są substancje antyodżywcze? Substancje antyodżwcze to m.in. szczawiany, polifenole, taniny i wiele innych....

KONTYNUUJ CZYTANIE...
Białko przy odchudzaniu – jakie ma znaczenie?

Białko przy odchudzaniu – jakie ma znaczenie?

Białko przy odchudzaniu warto w większej ilości włączyć do diety. Dlaczego? Jeśli chcesz mieć jędrną skórę, nie tylko zrzucać kilogramy, ale i kształtować sylwetkę, a przy tym przyspieszyć nieco proces przemiany materii, białko jest twoim bezcennym sprzymierzeńcem. Rola białka w naszej diecie Białko jest jednym z kluczowych składników naszej diety. Powinniśmy dbać o jego spożycie nie tylko kiedy jesteśmy na...

KONTYNUUJ CZYTANIE...