Zdrowe słodycze

Zdrowe słodycze

Zdrowe słodycze – to dla wielu musi brzmieć jak oksymoron. W końcu albo słodkie albo zdrowe. Udowodnimy ci jednak zaraz, że słodycze nie muszą rujnować twojej diety, pod warunkiem, że wybierzesz mądrze.

Zdrowe słodycze a dieta

Zdrowe słodycze są nam wszystkim potrzebne. Nie da się ukryć, że cukier często jest nam potrzebny. Pomaga się pobudzić, odzyskać energię, złagodzić stres – powszechnie wiadomo, że słodki smak poprawia nam humor. Niestety większość z nas sięga po produkty zawierające cukier prosty w ilościach po prostu niewiarygodnych, a to ze zdrowym odżywianiem organizmu sensu stricto, ma niewiele wspólnego. Niestety słodycze sklepowe, ciastka, ciasteczka, cukierki sprzyjają nie tylko wzrostowi wagi, ale i przyczyniają się do rozwoju wielu chorób, a przy tym wszystkim uzależniają. Wie o tym dobrze każdy, kto nie wyobraża sobie przedpołudniowej kawy bez dodatku w postaci ciastka. Takich słodyczy radzimy zdecydowanie unikać. Nie musisz jednak całkiem rezygnować ze słodkiego. Istnieje szereg tzw. zdrowych słodyczy, które zaspokoją potrzebę słodkiego (oj, przecież każda z nas zna to uczucie, kiedy po prostu trzeba zjeść coś słodkiego). Są przy tym jednak mniej szkodliwe dla organizmu, pożywne i bogate w cenne dla organizmu składniki.

Jakie słodycze warto wybrać?

Mimo że sklepowe półki uginają się przede wszystkim od batoników i ciastek, znaleźć tam możesz bez problemu także zdrowe słodycze:

  • Bakalie – niewątpliwie jedne z najzdrowszych słodyczy na świecie, orzechy bogate w kwasy omega, rodzynki, żurawina (choć tutaj warto zwracać uwagę na skład, czy nie jest dodatkowo dosładzana i czy nie zawiera środków konserwujących). Pamiętaj jednak, że nie możesz ich jeść do woli, bo są kaloryczne – szczególnie orzechy.
  • Suszone owoce – morele, daktyle, figi smakują wyśmienicie, a przy tym są bardzo cenne dla naszego układu pokarmowego.
  • Gorzka czekolada – ma zdecydowanie mniej cukru od mlecznej, a przy tym posiada cenny magnez i potas, które wspierają m.in. układ nerwowy i pracę mózgu.
  • Sezamki – zawierają wiele nasyconych kwasów tłuszczowych, witaminę A i E, błonnik pokarmowy.
  • Chałwa – jest wysokokaloryczna, więc trzeba z nią uważać, ale stanowi cenne źródło składników odżywczych; poprawia wygląd skóry, obniża zły cholesterol. Jeśli wybierasz chałwę, jak samo jak każdy z powyższych produktów, zwracaj uwagę na listę składników – ta na bazie sezamu i prawdziwego miodu, lub syropu klonowego będzie najlepsza.

Kiedy masz ochotę na słodkie ale dbasz by by było zdrowo – brawo ty! Wtedy nie zapominaj o świeżych i mrożonych owocach. Możesz szybko „wyczarować” z nich pyszny koktajl, mus czy sałatkę albo dodatek do jogurtu. To zdecydowanie najlepsza alternatywa dla sklepowych ciasteczek i batoników.

Najlepsze zdrowe słodycze możesz zrobić w domu – jakie?

Jedna z metod która nigdy nas nie zawodzi to – „wiem co jem” a zdrowe słodycze z powodzeniem możesz przygotować samodzielnie. Z pewnością słyszałaś o brownie z fasoli lub dyni czy chlebku bananowym. To doskonałe zamienniki tradycyjnych domowych ciast. Wystarczy, że masz pod ręką banany, fasolę, dynię, mąkę pełnoziarnistą, odrobinę ksylitolu i olej kokosowy. Domowa nutella? Czemu nie! Potrzebujesz raptem czterech składników: orzechów laskowych (są m.in. cennym źródłem białka roślinnego), kakao, miodu i mleka, opcjonalnie odrobiny oleju kokosowego. Oprócz tego możesz szybko wykonać szybkie i zdrowe przekąski.

  • Kulki mocy – z kakao, orzechów, bakalii uformuj pyszne kulki, które pokocha cała rodzine.
  • Domowa granola – zamiast sklepowej, sztucznie dosładzanej, samodzielnie w piekarniku możesz upiec ziarna zbóż, orzechy i bakalie. Stwórz swoją ulubioną kompozycję.