Owoce jagodowe są często przez nas bardzo niedoceniane. Zupełnie niesłusznie, są to bowiem jedne z najbardziej bogatych nie tylko w wartości odżywcze, ale i antyoksydanty owoców. Teraz, kiedy trwa na nie sezon, chcemy przypomnieć wam, czemu warto sięgnąć po jagody, borówki, maliny, jeżyny, truskawki, porzeczki czy aronię.
Sezon na owoce jagodowe
Sezon na owoce jagodowe zaczyna się oczywiście w maju, kiedy jako pierwsze pojawiają się na naszych stołach truskawki. Potem stosunkowo szybko dołączają do nich maliny, a także jagody i borówki. W końcu w szczycie wakacji pojawiają się porzeczki czy aronia, a także jeżyny i agrest. Wszystkie te owoce zaliczamy do owoców jagodowych, natomiast niewątpliwie absolutnym hitem zdrowotnym z tego zestawu są jagody i borówki, które nie tylko stanowią bombę składników odżywczych, witamin, antyoksydantów, a przy tym cechują się bardzo niskim IG, są więc idealne dla osób z cukrzycą, insulinoopornością i podobnego typu problemami.
W szczycie wakacji warto korzystać z dobrodziejstwa, jakim są świeże owoce jagodowe, natomiast także jesienią i zimą możemy po nie sięgnąć. Mrożonki oraz owoce liofilizowane dają nam dostęp do bogactwa owoców także poza sezonem.
Dlaczego warto jeść owoce jagodowe? Kolorowe smaki
- Świetnie sprawdzają się jako dodatek. Marzy ci się słodkie śniadanie, ale pilnujesz bilansu kalorycznego i redukujesz cukier w diecie? Siegnij po jagody, truskawki lub maliny i dodaj je do owsianki lub ulubionego omleta. Połącz jogurt, granolę i owoce i ciesz się lekkim śniadaniem.
- Nie tracą dużej ilości witamin i składników mineralnych przy przygotowywaniu przetworów, smażeniu. Możesz z nich zrobić pyszny sos, konfiturę, domowy dżem.
- Są kolorowe – sprawiają, że nasze dania wyglądają świeżo, zachęcająco i apetycznie, a przy tym cały czas są zdrowe i bogate w cenne dla organizmu składniki.
Zdrowotne właściwości jagód, o których warto wiedzieć
Powodów, aby sięgnąć po owoce jagodowe jest całe mnóstwo, natomiast zaprezentujemy Wam kilka naszym zdaniem najważniejszych.
- To bomba antyoksydantów (antocyjany, kwas elagowy i resweratrol). Jagody to prawdziwy skarbiec przeciwutleniaczy, które chronią nas przed chorobami, spowalniają starzenie się skóry, przeciwdziałają szkodliwym skutkom stresu oksydacyjnego.
- Chronią przed chorobami cywilizacyjnymi – owoce jagodowe to jedne z tych o najwyższym potencjale prozdrowotnym. Dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy, otyłości, niektórych chorób nowotworowych. Owoce jagodowe mogą chronić przed rozwojem raka przełyku, jamy ustnej, piersi i jelita grubego.
- Budują naszą odporność. Wszystko dzięki obecności polifenoli, antocyjanów, proantocyjanidyn i kwasów fenolowych.
- Przeciwdziałają insulinooporności – tutaj przede wszystkim trzeba wskazać na borówki i jagody, ze względu na ich niskie IG. Pomagają one regulować gospodarkę węglowodanową, glikemię, redukować poziom insuliny i reakcje organizmu na jej wydzielanie. To wszystko sprawia, że zmniejszają stężenie glukozy we krwi.
- Zapewniają sytość dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, którego w diecie zachodniej cały czas mamy zbyt mało.
- Stymulują rozwój prawidłowej flory bakteryjnej jelit.
- Mają mało kalorii, ale cechuje je wysoka gęstość odżywcza. Oznacza to, że mimo tego, że są bardzo dietetycznym pokarmem, zawierają dużo cennych składników odżywczych, w tym witaminy C, K, manganu, miedzi, kwasu foliowego.
- Działają przeciwzapalnie – zbyt duży stres, nieodpowiednia dieta, zbyt rzadka regeneracja to wszystko przyczynia się do długotrwałego stanu zapalnego. Pojawia się on także np. przy Hashimoto i innych chorobach autoimmunologicznych oraz cywilizacyjnych. Owoce jagodowe zaś cechują silne właściwości przeciwzapalne, które pozwalają niwelować stany zapalne.
- Obniżają poziom trójglicerydów we krwi oraz złego cholesterolu. Chronią przed nadciśnieniem oraz innymi chorobami serca, chorobą wieńcową, hipercholesterolemią i otyłością. Chronią przed miażdżycą.
- Mają działanie anti-aging – dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniczy spowalniają procesy starzenia się skóry. Chronią przed skutkami nieodpowiedniej diety, stresu, nadmiernej ekspozycji na słońce czy przyjmowania używek.