fbpx
Czy jeść mrożonki?

Czy jeść mrożonki?

Mrożonki, czy warto je jeść? Skoro obecnie w sklepie bez problemu o każdej porze roku możemy dostać świeże warzywa i owoce? Z pewnością tak! Warto bowiem zdawać sobie sprawę, że z każdym dniem od zerwania świeże warzywa i owoce tracą składniki odżywcze. Proces mrożenia te starty pozwala zredukować.

Świeże warzywa i owoce a mrożonki

Mrożonki w bardzo wielu przypadkach mogą przyjść ci z pomocą w zachowaniu zdrowych nawyków. Przede wszystkim pomagają w dostarczeniu do organizmu możliwie dużej ilości składników odżywczych. Oczywiście świeże owoce i warzywa zawsze są dobrym wyborem, trzeba jednak pamiętać, że w 70-90% składają się one z wody, której z każdym dniem od zerwania w nich ubywa. To wiąże się zaś z utratą jakości. Do tego dochodzą rozpoczynające się procesy gnilne wywołane przez bakterie oraz rozkład niektórych enzymów. To wszystko prowadzi do zniszczenia cennych wartości odżywczych. Z dnia na dzień z owoców i warzywa ubywa:
  • witamin,
  • składników mineralnych.
  • błonnika,
  • polifenoli i całej rzeszy innych cennych fitoskładników.
Podczas zwykłego przechowywania w lodówce pomidorów w ciągu tygodnia stężenie witaminy C spada o około 14%. W przypadku papryki o kilkanaście mcg na 100 g zmniejsza się stężenie witaminy A. W przypadku przechowywania w temperaturze pokojowej straty te są jeszcze większe.
Warto więc spożywać świeże warzywa i owoce, natomiast najlepiej kupować te świeżo zebrane, czyli sezonowe. Przez cały rok, a szczególnie w okresie jesienno-zimowym warto zaś warto wspomóc się mrożonkami i warzywami czy owocami liofilizowanymi.  Procesy mrożenia i liofilizacji pozwalają zachować większość składników odżywczych, a także bezcennych fitoskładników. Mrożonki zwykle produkowane są w ciągu kilku godzin po zebraniu owoców i warzyw, co sprawia, że kupujemy je świeże i pełne wartości odżywczych. Dodatkowo, korzystanie z mrożonek jest łatwe, wygodne, ich przechowywanie nie stanowi żadnego problemu.  Nie musimy tracić czasu na ich oczyszczenie, a warzywa i owoce podzielone są na porcje. To świetny sposób na to, by skrócić czas przygotowania posiłków! Ponadto, mrożonki są stosunkowo tanie. Cena jest stabilna i niezależna od sezonu.

Jak wybierać? Czym się kierować?

Mrożonki mrożonkom nierówne. Warto więc uważnie je wybierać. Oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest zakup świeżych owoców i warzyw w szczycie sezonu i samodzielne ich zamrożenie. Nie zawsze jednak jest to możliwe. Wtedy z pomocą przychodzą sklepowe mrożonki.
Przede wszystkim warto kupować jedynie mrożonki warzyw i owoców, które nie zawierają żadnych innych dodatków. Koniecznie trzeba sprawdzić, jak były one mrożone – za wszelką cenę unikaj produktów rozmrażanych i ponownie mrożonych. Dodatnia temperatura sprzyja rozwojowi szkodliwych bakterii i drobnoustrojów. Dokładnie powinnaś przyjrzeć się także opakowaniu.
  • Torebka nie może być uszkodzona (dostęp powietrza i światła niszczy w zamrożonych produktach wartościowe składniki).
  • Zawartość nie powinna być zbrylona (świadczy to, że produkt na pewnym etapie się rozmroził, co przekłada się na utratę cennych wartości odżywczych i gorszy smak).
  • W widocznym miejscu powinny się pojawić informacje o dacie ważności, warunkach przechowywania.
  • Koniecznie sprawdź dane o pełnym składzie.
Jesteś tutaj » Home » Blog » Zdrowe jedzenie » Czy jeść mrożonki?