Dlaczego warto jeść warzywa?

jeść warzywa
Jeść warzywa powinien każdy, niezależnie od tego, czy planuje schudnąć, przytyć czy utrzymać wagę na dotychczasowym poziomie. Warzywa nie bez powodu znalazły się u podstaw piramidy żywienia. Jeść je powinnaś ze względu na ich właściwości odżywcze, wysoką zawartość witamin. Przy tym mają ogromny plus – są niskokaloryczne.

Czemu trzeba jeść warzywa?

Musisz jeść więcej warzyw – to zdanie każdy chyba słyszał w dzieciństwie. Ta ogólna prawda nigdy nie straciła na aktualności, mimo że wielu osobom nadal z trudem przychodzi zdrowe odżywianie, czyli między innymi włączenie większej ilości warzyw do swojej diety. Jest to natomiast jeden z tych nawyków, od których warto rozpocząć zmiany żywieniowe. Jeść warzywa, najlepiej w ilości co najmniej 0,5 kilograma dziennie, trzeba z wielu powodów.
  • Mają wiele właściwości zdrowotnych i pozwalają dostarczyć do organizmu cenne wartości odżywcze.
  • Można ich zjeść stosunkowo więcej niż innych produktów, ponieważ są niskokaloryczne. Spora ich część ma także niewiele cukru (choć są wyjątki, np. marchew czy buraki).
  • Zawarte w nich chlorofil, karotenoidy czy antocyjanozydy wspierają organizm w codziennym rozwoju, ale i walce z różnymi chorobami.
  • Dlaczego warto sięgać po różnokolorowe warzywa?

    Warzywa trzeba jeść z głową. Najlepiej sięgać nie tylko po kilka wybranych, ale po różnorodne płody ziemi. Warto kombinować je tak, aby sięgać po każdy z pięciu kolorów warzyw, ponieważ za barwą stoją w tym przypadku konkretne fito składniki i ich określone właściwości.
  • Warzywa zielone – bogate w luteinę, witaminę C i K, potas, kwas foliowy. Niskokaloryczne, idealne podczas detoksu, skutecznie uwalniają organizm od toksyn (ma na to wpływ między innymi duża zawartość chlorofilu). Wspierają układ nerwowy i pracę wątroby, pozytywnie działają na wzrok, łagodzą stany zapalne, przeciwdziałają anemii. Szczególnie wartościowe są: szpinak, jarmuż, por, brokuł, zielony groszek, szparagi, fasola szparagowa, ogórek.
  • Warzywa czerwone – bogate w potas, karotenoidy, w tym alfa- i beta-karoten, beta-kryptoksantynę, luteinę, zeaksantynę i likopen. Składniki te hamują procesy starzenia się skóry, chronią przed szkodliwym działaniem UV, odbudowują naskórek. Likopen jako jeden z silniejszych antyoksydantów zmniejsza ryzyko zawału, wspiera układ krwionośny, przeciwdziała rozwojowi części nowotworów, Czerwone warzywa wspomagają utrzymanie optymalnego ciśnienia krwi oraz pomagają usuwać nadmiar wody z organizmu. Warto jeść czerwone warzywa: pomidory, paprykę, rzodkiewkę.
  • Warzywa fioletowe – zawierające antocyjany. Działają antyoksydacyjnie. Wspierają pracę wzroku, zapobiegają nadciśnieniu, chorobom układu moczowego, infekcjom wirusowym. Poleca się bakłażana, czerwoną kapustę, cebulę, czerwoną fasolę, buraki, fioletowe odmiany jarmużu, kalafiora i brokuła i sałaty.
  • Żółte warzywa – także zawierają karotenoidy, a przede wszystkim beta-karoten. Pozytywnie wpływają na wygląd włosów, skóry, paznokci. Wspierają pracę układu odpornościowego. Chronią przed problemami z układem krążenia, wspierają właściwą pracę stawów, budują mocniejsze kości. Poleca się szczególnie dynię, marchewkę i kukurydzę oraz żółte odmiany cukinii i pomidora.
  • Białe warzywa – zawierają dużo witaminy B, C, K, folianów, żelaza, magnezu, cynku, potasu. Uszczelniają naczynia krwionośne, pobudzają ukrwienie skóry. Sprzyjają wydzielaniu śliny i soków trawiennych, poprawiają perystaltykę jelit. Są bogate w fitozwiązki o właściwościach antyoksydacyjnych. Warto często sięgać po cykorię, białą fasolę, kalarepę, korzeń selera i pietruszki. Nie stroń od kalafiora, pora, kapusty, czosnku oraz cebuli.
  • Jakie warzywa jeść?

    Warzywa jeść zawsze warto, natomiast nie o każdej porze roku możesz jeść dokładnie to samo. Pamiętaj, że najbardziej wartościowe są warzywa świeżo zebrane, a więc sezonowe. Podobnie jak warto jeść owoce sezonowe, tak i warzywa. Poza sezonem nie musisz jednak rezygnować z szpinaku czy fasolki szparagowej, natomiast lepiej kupić jej wersję mrożoną niż tę świeżą, co do której nie wiesz, jak długo już jest „świeża”. Sprawdzonym i coraz powszechniej  stosowanym rozwiązaniem jest uzupełnianie codziennej dawki warzyw ich formą liofilizowaną. To z łatwością pozwala dostarczyć organizmowi, codziennej porcji cennych substancji odżywczych, z każdej grupy kolorystycznej, niezależnie od pory roku.
    Włącz jak najwięcej warzyw do swojego menu i ciesz się ich smakiem oraz właściwościami.
     
    Scroll to Top