Jogurt czy kefir – który wybrać?

Jogurt czy kefir – który wybrać?

Jogurt czy kefir to mleczne napoje fermentowane, które powinny się pojawiać w diecie większości osób. Do rezygnacji z nich nakłaniać powinny jedynie nietolerancje lub inne przeciwwskazania ze strony lekarza. Zarówno jogurt, jak i kefir są bowiem bardzo potrzebne do wsparcia naszych zdrowych bakterii w jelitach.

Jogurt i kefir a twój drugi mózg

O jelitach coraz częściej mówi się w kategorii drugiego mózgu. Nie chodzi tutaj tylko o wyjątkowe unerwienie tej części ludzkiego ciała, ale i ogromny wpływ stanu jelit na ogólne funkcjonowanie organizmu człowieka. Coraz więcej badań potwierdza, że stan mikrobioty jelitowej ma ogromny wpływ nie tylko na układ pokarmowy, odporność, ale i nasze procesy poznawcze czy ogólne samopoczucie. Dlatego tak ważne jest, aby wspierać florę jelitową, między innymi przez jogurt czy kefir – mleczne produkty fermentowane, które zawierają zdrowe i cenne dla organizmu bakterie wspierające pracę całego układu pokarmowego.

Zarówno jogurt, jak i kefir należą do produktów II generacji, a więc takich, do których dodaje się bakterie stymulujące proces fermentacji. Produkty te różnią się przede wszystkim bakteriami, które są do nich dodawane:

  • Streptococcus thermophilusLactobacillus bulgaricus w przypadku jogurtu
  • Bakterie Lactobacillus kefir lub drożdże Saccharomyces cerevisiae w przypadku kefiru.

Badania mikrobioty, które są coraz powszechniej dostępne w Polsce, mogą podpowiedzieć ci, jakich bakterii najbardziej potrzebujesz.

Jogurt – lepiej przyswajalna laktoza

Historia jogurtu może sięgać nawet 3000 lat wstecz. O ile przez większość tego czasu człowiek znał przede wszystkim jogurt naturalny, o tyle dzisiaj bardzo popularne są przede wszystkim jogurty owocowe. Tutaj jednak warto uważać – bardzo często są to produkty z dodatkiem sztucznych aromatów, barwników i toną cukru. Zdecydowanie lepiej zrobisz, kupując jogurt naturalny i mieszając go w domu z sezonowymi owocami.

Jogurt zawiera o 20% mniej laktozy niż mleko, co sprawia, że jest zdecydowanie lepiej przyswajalny i sięgnąć mogą po niego także osoby, które niespecjalnie dobrze czują się po mleku. Fermentacja sprawia, że jogurt zawiera łatwostrawne białka mleka, jednocześnie poprawia przyswajalność zawartego w nim wapnia, żelaza i fosforu. W końcu ma także wysoką zawartość witaminy B6, B12 oraz folianów. Do tego podczas fermentacji powstaje kwas mlekowy, a więc składnik pozwalający na zakwaszenie środowiska mikrobioty, a tym samym przeciwdziałający rozwojowi bakterii gnilnych w jelitach. Jogurt poprawia perystaltykę jelit, przyspiesza trawienie, chroni jelita, a jednocześnie zapobiega biegunkom.

Kefir – charakterystyczny smak

Kefir nie jest aż tak starym produktem, jak jogurt, natomiast pojawił się w menu człowieka także stosunkowo szybko. Najpierw na Kaukazie, potem we wschodniej Europie i Azji. Przygotowywany był z mleka krowiego lub koziego. Po ukwaszeniu wyróżniał go bardzo silny, kwaśny i drożdżowy posmak, co wynikało również z silnego nasycenia dwutlenkiem węgla. Dzisiaj do produkcji tego napoju używa się ziaren kefirowych, w których zamknięte są dobre bakterie oraz drożdże fermentujące laktozę.

Kefir jest zdecydowanie najchętniej wybieranym napojem fermentowanym. Jest bezcenny we wsparciu perystaltyki jelit, stymuluje wydzielanie żółci i soków trawiennych. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Zawiera także cenne dla mikrobioty probiotyki. Wspiera także układ odpornościowy. Wskazany jest dla kobiet w ciąży, ponieważ zawiera kwas foliowy.

Co wybrać: jogurt czy kefir?

Wybór w dużej mierze powinien być podyktowany własnymi preferencjami smakowymi. Niewątpliwie, jednak jeśli zależy ci na wsparciu odporności, warto sięgnąć po kefir. Podobnie, jeśli zależy ci na unormowaniu lipazy w organizmie. Kefir jest także mniej kaloryczny, co dla wielu osób na diecie redukcyjnej także ma znaczenie. Zdecydowanie więcej białka, a także wapnia ma jogurt, dlatego też polecany jest sportowcom i osobom z niedoborami. Więcej tutaj zdecydowanie także witaminy z grupy B, jeśli więc i tutaj powinnaś położyć nacisk na suplementację, wybierz jogurt.