Zastąpić cukier w diecie jest stosunkowo łatwo. Zamienników tradycyjnych białych kryształków jest naprawdę wiele, a modyfikacja ta może wiele nam dać. W produktach, które spożywamy jest już naprawdę wystarczająco dużo cukru, warto więc zapanować choć nad tym, który sami dodajemy do potraw.
Dlaczego warto zastąpić cukier?
Nasz organizm by prawidłowo funkcjonować potrzebuje m.in. glukozy czyli cukru. By zaspokoić tę podaż wystarczy zjadać owoce, warzywa a także kasze, ryż, pieczywo lub inne źródła zdrowych węglowodanów. Cukier, a zwłaszcza ten biały rafinowany nie jest nam do zdrowia potrzebny, wręcz przeciwnie. Niestety w bardzo dużej ilości przypadków jest go w naszym organizmie zdecydowanie za dużo. Oprócz tego, że słodzimy kawę czy herbatę, spożywamy słodycze. Cukier przyjmujemy w bardzo wielu innych produktach, do których jest on po prostu dodawany. To zaś sprawia, że bardzo często nie kontrolujemy, ile go tak właściwe spożywamy. Zastąpić cukier warto więc, aby ograniczyć przynajmniej tę część jego spożycia, nad którą autentycznie możemy zapanować. Robiąc zakupy, warto także kontrolować skład produktów i zwracać uwagę na to, ile i jakich cukrów dodano do żywności którą chcemy kupić.
Zastąpić cukier warto, aby ograniczyć jego spożycie, które może mieć dla nas bardzo przykre konsekwencje. Nadmiar cukru w diecie prowadzi między innymi do:
- próchnicy,
- nadciśnienia oraz innych chorób układu sercowo-naczyniowego,
- grzybicy,
- nadwagi i otyłości, a także wielu innych chorób.
Na co wymienić cukier?
Zastąpić cukier można bardzo różnymi produktami, niekoniecznie takimi, które w pierwszej kolejności przychodzą nam do głowy. Najpopularniejsze zamienniki cukru to oczywiście stewia i ksylitol.
- Stewia – roślina pochodząca z Ameryki Południowej; jest 200-300 razy słodsza od cukru, więc zużywa się jej niewielkie ilości. Możesz ją wykorystać do słodzenia kawy, herbaty, ale i jako dodatek do przetworów czy wypieków. Jedyny minus to nieco gorzkawy posmak, który nie każdemu odpowiada. Najmniej przetworzone są brązowe lub zielone ekstrakty i proszki ze stewii.
- Ksylitol – cukier z kory brzozy, który zawiera 40% mniej kalorii od cukru, ma też znacznie (10-krotnie) niższy indeks glikemiczny; to idealne rozwiązanie dla cukrzyków, które jednocześnie przeciwdziała zakwaszanie organizmu, wspiera przyswajanie wapnia i magnezu. Poprawia także odporność i wspiera florę bakteryjną jelit. Podobnie jak stewię, możesz go używać do słodzenia kawy i herbaty, wypieków i przetworów.
Nie mniej popularnym zastępnikiem cukru jest miód. Trzeba jednak podkreślić, że nie jest on wcale mniej kaloryczny od białego cukru, natomiast przy odpowiednio dużej ilości fruktozy w miodzie znacznie spada jego indeks glikemiczny. Ponadto, w miodzie znajdziesz witaminy z grupy B, enzymy i kwasy organiczne, które odpowiadają za prozdrowotne właściwości. Warto jednak pamiętać, że jeśli dodasz miód do herbaty i wszystko zalejesz wrzątkiem, właściwości te zanikną (dzieje się tak już w temperaturze powyżej 40°C).
Mniej znane rozwiązania
Inne ciekawe produkty, którymi można zastąpić cukier to:
- syrop klonowy – pozyskiwany z pni klonów. Nie ma konserwantów, a oprócz cukru zawiera bezcenne składniki: wapń, magnez, potas, fosfor, polifenole. Jest zdrowszy od cukru, ma mniej kalorii. Trzeba jednak pamiętać, że ma duże ilości sacharozy, nie jest więc wskazany dla diabetyków i warto z niego korzystać raczej okazjonalnie. Słodzić można nimi wypieki, a także koktajle. Dodawać go można do różnego rodzaju marynat.
- syrop daktylowy – działa podobnie jak syrop klonowy, ale ma mniej kalorii. Zawiera także witaminy z grupy B, witaminę E, fosfor, żelazo, wapń. Jest słodszy od cukru, znacznie można zmniejszyć więc jego zużycie. Stosować go można jak syrop klonowy.
- melasa (trzcinowa, buraczana) – produkt uboczny produkcji cukru w postaci ciemnobrązowego syropu. Zawiera żelazo, magnez, potas, wapń, miedź, fosfor, cynk oraz witaminy z grupy B. To dobre rozwiązanie dla wszystkich, którym zależy na obniżaniu poziomu złego cholesterolu we krwi. Melasa z karobu, czyli mączki chleba świętojańskiego to domowy sposób na biegunki i problemy trawienne. Melasę można wykorzystać do smarowania pieczywa, jako dodatek do naleśników, twarożku, musli, wypieków. Można nią słodzić kawę i herbatę, a także dodawać do marynat.
Nieco mniej znane produkty, którymi można zastąpić cukier to:
- erytrol – podobny do ksylitolu, produkowany w procesie fermentacji glicerolu z wykorzystaniem odpowiedniego szczepu drożdży; jest mniej słodki od cukru; dobre rozwiązanie dla diabetyków i osób na diecie bezcukrowej. Niskokaloryczny, o indeksie glikemicznym 0.
- tagatoza – monocukier pozyskiwany z laktory, ma znacznie mniej kalogii od tradycyjnego cukru, a także niski indeks glikemiczny. Poleca się ją cukrzykom oraz osobom odchudzającym się.
Czy cukier można zastąpić owocami?
Cukier w wielu przypadkach zastąpić mogą nam owoce. Do koktajli, owsianek, domowych ciastek wystarczy dodać banana, aby uzyskać odpowiednio słodki efekt. Suszone owoce „dosłodzą” owsiankę, shake’a, jaglankę, jogurt. Ananas możesz dodać do domowego serka lub koktajlu. Jeśli nie lubisz czystej wody, możesz ją „posłodzić” naturalnym sokiem owocowym.