5 top sposobów jak ograniczyć sól w diecie, bez uszczerbku na smaku potraw

5 top sposobów jak ograniczyć sól w diecie, bez uszczerbku na smaku potraw

Jak ograniczyć w sól w diecie, nie tracąc smaku potraw? Jest na to co najmniej kilka sposobów. Jeśli jesteś fanką dobrze doprawionych potraw, koniecznie sprawdź nasze wskazówki. Sól jest nam bowiem potrzebna, ale nie w nadmiarze.

Ostrożnie z solą

Jak ograniczyć sól w diecie – skąd w ogóle takie pytanie? A stąd, że wszystkie raporty wskazują, że w Polsce dopuszczalne spożycie soli jest w dużej mierze przekroczone, i to nawet 2-3 krotnie. Taka ilość sodu w naszym organizmie może prowadzić do różnego rodzaju problemów – z układem pokarmowym, ciśnieniem, przepływem krwi i wieloma innymi. Sól pomaga w zachowaniu równowagi elektrolitowej organizmu. Oczywiście sól jest niezbędna dla efektywnej pracy naszego układu nerwowego czy pokarmowego, ale wszystko wskazuje na to, że jemy jej za dużo.Zalecana przez WHO dzienna dawka soli to 5 gramów, czyli około 1 płaska łyżeczka. A my jemy kilka razy tyle. Jak to zmienić/

Jak ograniczyć sól w diecie? Zacznij od gotowania

Dwa pierwsze sposoby na to, by ograniczyć sól w diecie, to:

  1. Postawić na domowe, samodzielnie przygotowane obiady. Oczywiście w półproduktach też jest sól, natomiast pozostałą jej ilość jesteśmy w miarę w stanie kontrolować.
  2. Zrezygnować z diety opartej na daniach gotowych, żywności wysoko przetworzonej, fast foodach – we wszystkich tych produktach soli jest naprawdę sporo, przede wszystkim ze względu na jej właściwości konserwujące.

Sposoby na ograniczenie soli w diecie?

Gotowanie, aby ograniczyć sól w diecie, to bardzo dobry pomysł, ale i tutaj trzeba zachować czujność. Warto świadomie kontrolować, ile tej soli do czego dodajesz.

3. Zamiast soli możesz stosować przyprawy. Najlepiej sprawdzają się świeże zioła, zamiast suszonych mieszanek przypraw. Jako zastępnik soli świetnie sprawdza się lubczyk, który dobrze komponuje się z sosami i mięsem. Do większości potraw możesz dodać bazylię lub rozmaryn. Tymianek z kolei sprawdzi się do marynat i owoców morza. Estragon możesz dodać do drobiu i sosów. Sprawdź, czym jeszcze możesz zastąpić sól.
4. Gotuj w małej ilości wody – im mniej będzie wody podczas gotowania, tym smak potraw i samych przypraw będzie bardziej esencjonalny.
5. Wybieraj produkty pełnotłuste. Lepiej zjeść ich mniej, niż sięgać po te 0%, które mają bardzo często zdecydowanie więcej soli.