„Będę musiał jeść sałatę” – to często wypowiadane zdanie przez osoby, które przygotowują się do przejścia na zdrową dietę i zmianę stylu odżywiania. Jednak zdanie, które brzmi jak kara, powinno się zakończyć wykrzyknikiem i uśmiechniętą buźką. Bo sałata to samo dobro, które można wykorzystać na wiele sposobów. Oto 5 powodów, dla których warto jeść sałatę.
Powód 1: zawiera kwas foliowy
Sałata powinna mieć obowiązkowe miejsce zwłaszcza w diecie przyszłych mam. Dlaczego? Ponieważ zawiera kwas foliowy, a ten jak wiadomo jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu. Poza tym kwas foliowy wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego, a także sercowo-naczyniowego chroniąc przed miażdżycą i chorobami serca więc wniosek jest oczywisty! – Jeść sałatę powinny osoby w każdym wieku i jak najczęściej.Powód 2: zawiera mało kalorii
Jest mnóstwo rodzajów sałaty: masłowa, lodowa, radicchio, rukola, roszponka, rzymska, cykoria i… tak można by jeszcze wymieniać. Różnią się od siebie głównie chrupkością, smakami i kolorami, ale wszystkie łączy jedno: są nisko kaloryczne, więc są idealne dla osób, które starają się zrzucić nadmiar kilogramów. 100g sałaty zawiera raptem 14 kcal, zatem zjedzenie takiej ilości sałaty może nasycić, ale nie zaszkodzi naszej figurze. Zawiera też dużo wody, dlatego bardzo często dietetycy zalecają, aby jeść sałatę w jak największych ilościach.Powód 3: jest bogactwem witamin i minerałów
Sałata to skarbnica witamin, minerałów oraz fitoskładników bardzo ważnych dla zdrowia oraz prawidłowego funkcjonowanie organizmu. Znajdziesz w niej:- magnez,
- żelazo,
- witaminę C,
- błonnik,
- kwas foliowy,
- jod,
- wapń,
- witamy z grupy B,
- witaminę A,
- chrom,
- witaminę E.