Masło ghee i masło klarowane. Jak je zrobić i dlaczego warto ich używać?

masło ghee i klarowane
Masło Ghee i Klarowane

Masło ghee i klarowane – cenne tłuszcze w diecie

Masło ghee i klarowane uchodzą za cenne tłuszcze w diecie nie tylko osób dbających o szczupłą sylwetkę. To także cenne rozwiązanie dla alergików, którzy nie tolerują określonego typu białek.

Masło ghee i masło klarowane – czy to synonimy?

Masło ghee i masło klarowane to nazwy, które stosuje się często wymiennie. Ma to uzasadnienie tylko do pewnego stopnia. Rzeczywiście oba rodzaje uzyskuje się przez powolne ogrzewanie, ale ten czas w przypadku ghee jest inny niż przy maśle klarowanym. Klarowane ogrzewa się krócej, ghee dłużej. Ta różnica w czasie trwania procesu ma istotne przełożenie na właściwości produktów.

Masło klarowane ma przejrzystą konsystencję, a jego wyraźny, żółty kolor oraz lekko orzechowy smak sprawiają, że jest popularnym wyborem w wielu kuchniach. Z kolei ghee jest zdecydowanie bardziej intensywne pod względem koloru (jest ciemniejsze) i smaku. Charakteryzuje się bogatszym aromatem, który może wzbogacić potrawy, nadając im wyjątkowego charakteru.

W obu przypadkach ogrzewanie ma na celu usunięcie wody z masła oraz pozbycie się białek kazeinowych i serwatkowych. Dzięki temu zarówno masło klarowane, jak i ghee uznawane są za zdrowsze wersje tłuszczu. Warto dodać, że proces klarowania masła sprawia, że uzyskujemy tłuszcz o wyższej odporności na utlenianie, co czyni go bardziej stabilnym podczas przechowywania.

Dlaczego warto stosować ghee w kuchni?

Masło ghee (i klarowane jako jego nieco tańszy zamiennik) poleca się do stosowania w kuchni jako tłuszcze zdrowsze i bezpieczniejsze. Dlaczego?

  • Wysoka temperatura dymienia: Masło ghee ma wyższą temperaturę dymienia (ok. 250 stopni Celsjusza), co oznacza, że tłuszcz się nie spala. Przy jego wykorzystaniu na patelni nie tworzą się niebezpieczne dla zdrowia związki, co czyni je idealnym wyborem do smażenia, pieczenia czy duszenia potraw.
  • Bez alergii: Z tego masła korzystać mogą osoby, które mają alergie na białka mleka, ponieważ ten tłuszcz ich nie zawiera. To czyni je atrakcyjnym zamiennikiem dla osób z nietolerancją laktozy.
  • Długa trwałość: Usunięcie w procesie ogrzewania zdecydowanej większości wody przedłuża termin przydatności masła ghee. Można je przechowywać nawet 6-8 miesięcy, co czyni je praktycznym składnikiem w kuchni.
  • Cenne kwasy tłuszczowe: Masło to zawiera sporo krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych: masłowy, kapronowy, kaprylowy i kaprynowy. Są one łatwo przyswajane przez organizm i mogą korzystnie wpływać na redukcję masy ciała oraz tkanki tłuszczowej. Należy jednak pamiętać, że ghee składa się w 99% z tłuszczu, jest więc wysokokaloryczne, co wymaga umiaru w jego spożywaniu.
  • Kwas masłowy: Kwas masłowy występuje tylko w ghee i ma cenne właściwości wpływające na pracę przewodu pokarmowego: zmniejsza stan zapalny, pobudza wydzielanie kwasu żołądkowego oraz wspiera proces trawienia.
  • Witaminy i przeciwutleniacze: Masło ghee zawiera witaminy A, E, K2 oraz CLA (sprzężony kwas linolowy), który jest cennym przeciwutleniaczem, korzystnym dla zdrowia.

Czy masło ghee można zrobić samodzielnie?

Masło ghee nie należy do najtańszych produktów kulinarnych. Jego cena potrafi przekraczać 100 zł za kilogram. Jeśli chcesz włączyć je do swojej diety i zastąpić nim inne tłuszcze, ale nie chcesz wydawać na to tak dużo pieniędzy, możesz ghee zrobić samodzielnie. Wystarczy, że kupisz świeże masło, przygotujesz garnek i ściereczkę.

  1. Masło pokrój w kostkę.
  2. Podgrzewaj powoli na małym ogniu.
  3. Poczekaj, aż wytrąci się piana, a białka opadną na dno.
  4. Zdejmij garnek z płyty, zbierz pianę z powierzchni.
  5. Kiedy masło się ostudzi, przelej jego płynną zawartość do naczynia, najlepiej szklanego słoika.
  6. Do przesączenia zawartości możesz użyć ściereczki, na której zatrzymać się powinny ewentualne białka.
  7. Masło przechowuj w lodówce.

Masło ghee oraz klarowane to doskonałe alternatywy dla tradycyjnych tłuszczów, które warto włączyć do codziennej diety. Dbając o jakość jedzenia i wprowadzając zdrowe tłuszcze, możemy przyczynić się do poprawy zdrowia i samopoczucia całej rodziny.

Jeśli masz pytania dotyczące zdrowego odżywiania lub chcesz uzyskać więcej informacji na temat wprowadzenia ghee do swojej diety, nie wahaj się skontaktować z nami. Zachęcamy do skorzystania z darmowej konsultacji, aby wspólnie zaplanować zdrowszy styl życia!

Scroll to Top