Makaron na diecie — który wybrać?

Makaron na diecie — który wybrać?

Makaron na diecie wydaje ci się dietetycznym przestępstwem? Nic bardziej mylnego. Jakkolwiek wiele mitów narosło wokół węglowodanów i ich obecności w naszej diecie, są nam one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. To one dają nam paliwo, do codziennego działania. Na diecie można więc jeść makaron, choć nie każdy jest dobrym wyborem. Zatem który wybrać?
 

Po co nam makaron w diecie?

Makaron na diecie jest tak samo dozwolony, jak inne źródła węglowodanów. Oczywiście możesz usunąć z diety pieczywo, makaron, ziemniaki i kasze, ale uzupełnienie podstawowych składników odżywczych nie będzie aż takie proste. Może na początek nie warto więc rzucać się na aż tak głęboką wodę, tylko pomyśleć o bardziej świadomym wyborze. Makaron makaronowi nierówny, a ty możesz wybrać ten lepszy, zdrowszy, bogatszy w składniki odżywcze. Nie warto z niego rezygnować tak zupełnie. Makaron to nie tylko cenne źródło węglowodanów, ale i sposób na to, by zjeść więcej warzyw. Makaron z warzywami z patelni, sosem pomidorowym i szpinakiem, gulaszem warzywnym. To świetne uzupełnienie zupy i zwiększenie jej kaloryczności.
 

Który makaron warto wybrać?

  • Na początek bardzo dobrym rozwiązaniem jest zastąpienie tradycyjnego makaronu na diecie tym z mąki pełnoziarnistej. Naszym wrogiem w utrzymaniu szczupłej sylwetki są przede wszystkim zwykłe makarony pszenne. Pszenica sama w sobie nie jest zła, niestety jej ziarno jest jednym z najbardziej modyfikowanych genetycznie, a przy tym ubogie w składniki odżywcze. Do tego dochodzi spora ilość glutenu, który wielu osobom utrudnia utrzymanie optymalnej wagi.
  • Jeśli kochasz biały makaron i trudno ci tak od razu przerzucić się na przykład na żytni czy razowy, spróbuj makaronu orkiszowego. To dalej pszenica, ale nie modyfikowana w tak dużym stopniu. Co najważniejsze, ten makaron na diecie sprawdza się ze względu na bogatą ilość składników odżywczych.
  • Doskonałym rozwiązaniem są makarony z mąki żytniej. Zawierają one dużo cennego dla naszego organizmu błonnika, który pomaga w nakręcaniu metabolizmu, a jednocześnie daje na długo uczucie sytości.
  • Makaron na diecie, po który można sięgać bezkarnie? Spróbuj tych niecodziennych, produkowanych przede wszystkim z roślin strączkowych: groszku, soczewicy, ciecierzycy. Oprócz tego, że są mniej kaloryczne, lepiej się trawią, to jeszcze tego typu makarony na diecie dostarczają cennego roślinnego białka. Musisz się jednak liczyć z tym, że smakują one jednak nieco inaczej niż tradycyjny makaron. Warto jednak spróbować. Kiedy znajdziesz swój smak, twoja dieta nabierze innego wymiaru.
  • Bardzo ciekawym rozwiązaniem jest makaron z mąki konjac – shirataki, ma neutralny smak i półprzezroczysty kolor, jest niskokaloryczny. To makaron, który można spożywać właściwie na każdej diecie; mimo niskiej kaloryczności daje uczucie sytości, a przy tym polepsza insulinowrażliwość i tolerancję glukozy, poprawia profil lipidowy i wspomaga proces redukcji tkanki tłuszczowej.