Jak myć warzywa i owoce, aby skutecznie usunąć z nich wszelkiego rodzaju zanieczyszczenia i niebezpieczne substancje? Zadanie to nie jest wcale trudne, warto jednak uważniej przyjrzeć się zalecanym sposobom oczyszczania warzyw i owoców.
Jak myć warzywa i owoce? Przede wszystkim zawsze!
Warzywa i owoce to bezcenne składniki naszej codziennej diety, z których absolutnie nie warto rezygnować. Warto jednak odpowiednio je przygotować do spożycia. Dowiedz się, jak myć warzywa i owoce, aby usunąć z nich wszystkie zanieczyszczenia. Bez tej wstępnej obróbki ryzykujesz, że osłabisz albo prawie całkowicie zniwelujesz moc witamin, minerałów, błonnika czy przeciwutleniaczy, które zawierają w sobie warzywa i owoce. Niestety produkty te często są transportem dla różnego rodzaju pasażerów „na gapę”, których warto się pozbyć:
- Bakterii,
- Drobnoustrojów,
- Pestycydów,
- Konserwantów.
Szczególnie spotkanie z tymi pierwszymi może grozić zatruciem. Czasami efekty brak zachowania odpowiednich standardów przygotowania warzyw i owoców mogą dać o sobie znać dopiero po latach. Jak myć warzywa i owoce?
Mycie warzyw i owoców w kilku krokach
Zasady, jak myć warzywa i owoce, wcale nie są trudne do zapamiętania.
- Zacznij od umycia rąk ciepłą wodą z mydłem. Chodzi o to, abyś przed czyszczeniem warzyw i owoców z własnych dłoni usunęła ewentualne zanieczyszczenia.
- Przejdź do wstępnego mycia warzyw. Przepłucz je pod bieżącą zimną wodę. Niektóre z nich wymagać będą twojej dodatkowej uwagi (chodzi przede wszystkim o warzywa kapustne: brokuły, kalafior, jarmuż): zanurz je jeszcze w zimnej wodzie na 1-2 minuty, delikatnie mieszając wodę. Innych produktów nie musisz oczyszczać dodatkowo w ten sposób. Absolutnie nie używaj do mycia warzyw i owoców żadnych detergentów.
- Jeśli chcesz się pozbyć pestycydów, możesz kupić w sklepie ze zdrową żywnością specjalny płyn do usuwania takich zanieczyszczeń. Możesz także samodzielnie przygotować w domu mieszankę wody, octu i sody. Wystarczy zostawić w niej produkty na 5 minut, aby stały się idealnie czyste.
- Wyczyść dokładnie zlew, w którym będziesz myć owoce i warzyw.
- Do litra wody dodaje pół szklanki wybranego octu (może być zarówno winny, jabłkowy, jak i ten tradycyjny). Zamiast octu możesz użyć 2-3 łyżeczek kwasku cytrynowego. W takim kwaśnym roztworze płuczemy warzywa i owoce przez 2-3 minuty. Pozbywamy się w ten sposób bakterii.
- Dopiero po tej kąpieli, warzywa powinny trafić do kąpieli alkaicznej, a więc tej usuwającej pestycydy. Przygotujesz ją, dodając do litra wody 1 czubatą łyżkę sody kuchennej. Taka kąpiel również trwa 2-3 minuty.
- Po płukaniu warzyw i owoców przekonasz się, jak wiele zanieczyszczeń zostanie w kąpieli.
- Na koniec opłukujesz warzywa i owoce w czystej wodzie i wycierasz do sucha za pomocą ręcznika papierowego.
Ważne jest nie tylko, jak myć warzywa i owoce, ale i kiedy to robić. Przede wszystkim od razu po przyniesieniu ich ze sklepu, przed włożeniem do lodówki.