W ramach wdrażania postanowień noworocznych w życie planujesz przeprowadzić detoks organizmu? Zadbaj, aby w twojej kuchni znalazły się odpowiednie warzywa, owoce, a także napoje.
Dlaczego warto przeprowadzić detoks organizmu?
Detoks organizmu służy usunięciu z organizmu toksyn, zbędnych produktów przemiany materii. W ten sposób można znacznie poprawić samopoczucie, stan zdrowia, a także przyspieszyć przemianę materii. Toksyny i uboczne produkty przemiany materii, które zalegają w organizmie, mogą zaś prowadzić nie tylko do zwiększenia masy ciała, lecz także osłabienia odporności. Z tego też powodu detoks organizmu to działanie zalecane nie tylko osobom walczącym o szczuplejszą sylwetkę, lecz także tym, którzy chcą zadbać o swoje zdrowie.
Oczyszczanie organizmu – co jeść?
Detoks organizmu opierać się powinien przede wszystkim na przemyślanej diecie. Powinna się ona bazować przede wszystkim na warzywach i owocach. Spośród warzyw poleca się przede wszystkim:
kapustę – niskokaloryczną i pełną witamin i składników mineralnych przyspieszających oczyszczanie;
brokuły – pomagające usuwać zalegające w naczyniach złogi tłuszczu; obniżające poziom cholesterolu;
karczochy – bogate kwercetynę, rutynę, cynarynę i ogromne ilości witaminy C obniżającej wysoki cholesterol LDL;
pietruszkę – wyróżniającą się działaniem moczopędnym, wspomagającą oczyszczanie wątroby;
buraki – bogate w antyoksydanty, potas i błonnik pokarmowy; przyspieszające trawienie i ułatwiające wypróżnianie;
pomidory – bogate w likopen, potas; zapobiegające zatrzymywaniu wody w organizmie i wspierające produkcję soków trawiennych;
ogórki – dzięki ogromnym ilościom wody, poprawiające nawodnienie i przeciwdziałające zatrzymywaniu wody z organizmie; korzystnie wpływające na stan skóry, włosów i paznokci.
seler – wspierający procesy trawienia i wydalania; przyspieszający trawienie nadmiernej ilości tłuszczów.
Najlepsze owoce podczas detoksu organizmu to:
cytryna – wspomaga pracę wątroby, odkwasza organizm; świetnym pomysłem na poranny napój jest woda z cytryną [tutaj dałabym link do wcześniejszego artykułu]
jabłko – wspomaga proces oczyszczania, a także odkwaszania organizmu, przy tym zawiera sporo błonnika;
żurawina – wykazuje właściwości oczyszczające i odtruwające, a ponadto obniża poziom cukru we krwi.
Oprócz warzyw i owoców, w trakcie detoksu organizmu warto spożywać także produkty zbożowe. Przede wszystkim poleca się kaszę jaglaną. Ma ona właściwości odkwaszające, wspomaga oczyszczanie wątroby i jelit. Na śniadanie warto z kolei sięgnąć po płatki owsiane, które mają bardzo wysoką zawartość błonnika poprawiającego perystaltykę jelit.
Co pić podczas detoksu organizmu?
Oprócz tego, co jesz w czasie detoksu organizmu, znaczenie ma także to, co pijesz. Przede wszystkim trzeba sięgnąć po wodę. Odpowiednie nawodnienie zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie. Znika opuchlizna, uczucie ciężkości nóg. Przede wszystkim jednak woda wypłukuje z organizmu wszelkie zbędne substancje. Wspomóc możesz się także zieloną herbatą oraz innymi naparami ziołowymi. Wybieraj przede wszystkim te, które działają moczopędnie, wspomagają trawienie i pomagają odtruwać wątrobę. Wypróbuj skrzyp polny, mniszek lekarski, pokrzywę.