Co zamiast chleba – poznaj zdrowe i smaczne alternatywy

co zamiast chleba

Zamiast chleba możesz sięgnąć po chlebek oopsie, kapelusze grzybów, liście sałaty oraz wiele innych produktów. Węglowodany szczególnie w jasnym pieczywie nie są wskazane przy wielu dietach. Jeśli chcesz schudnąć, ograniczenie tradycyjnego białego pieczywa i zastąpienie go tym razowym oraz urozmaicenie zamiennikami chleba to, naprawdę dobry pomysł.

Dlaczego potrzebuję czegoś zamiast chleba?

Pieczywo samo w sobie nie jest niezdrowe. Trzeba to na początku wyraźnie zaznaczyć. Nie chcemy Cię więc namawiać do rezygnacji z niego. Zachęcamy jednak do tego, aby przy redukcji, chęci zrzucenia nadprogramowych kilogramów spróbować ograniczyć ilość spożywanego chleba, szczególnie białego.

Zacząć warto przede wszystkim od tego, że białe pieczywo pochodzi z wielokrotnie mielonej mąki, która pozbawiona jest wielu składników odżywczych.  Do tego zawiera duże ilości glutenu, na który nietolerancją lub podrażnieniami reaguje coraz więcej osób. Przy celiakii gluten należy właściwie wyeliminować z diety, natomiast przy insulinooporności, cukrzycy, Hashimoto i wielu innych chorobach wskazane jest przynajmniej znaczące ograniczenie jego udziału w diecie. Niewskazane białe pieczywo jest dla wielu osób ze względu na jego składnik, jakim są najczęściej drożdże piekarnicze wywołujące alergie i podrażnienia u wielu osób.

Co zamiast chleba? Na początek możesz pomyśleć o wymianie tego białego na razowe, ciemne pieczywo pszenno-żytnie, żytnie, orkiszowe. Ponadto, jeśli już chcesz jeść chleb, wybieraj ten na zakwasie – jest zdrowszy dla naszego układu trawiennego. Możesz jednak pomyśleć o tym, co zamiast chleba może się pojawić na twoim talerzu.

Nowy rodzaj chleba?

Bardzo ciekawą alternatywą dla tradycyjnego chleba jest tak zwany chlebek chmurka, czyli oopsie. Jest to wysokobiałkowy placek, który świetnie sprawdza się na diecie ograniczającej węglowodany. Przede wszystkim cukrów jest tutaj niewiele, po drugie – jest bardzo dużo białka. Mniejsza jest więc kaloryczność takiego placka, a jednocześnie jest on znacznie bardziej sycący od chleba. Wystarczy ubić białka z jajka, żółtka wymieszać z serkiem twarogowym i odrobiną soli, wszystko razem wymieszać, wyłożyć na pergamin mniejsze porcje i piec przez pół godziny.

Ciekawą propozycją, co zjeść zamiast chleba, są także naleśniki, ale nie te z klasycznej białej mąki, ale na przykład z mąki z nasion cieciorki, mąki kokosowej. Wystarczy przygotować klasyczne naleśniki. Koloru dodać im możesz, sięgając po odrobinę kurkumy. W przeciwieństwie do tradycyjnych naleśników są one ubogie w węglowodany, a więc znacznie bardziej dietetyczne.

A może nowy sposób na warzywa?

Chleb jest nam bardzo często potrzebny jako „podstawa” dla pasty, wędliny, humusu. Każdym z tych produktów możemy jednak wypełnić coś innego. Zamiast chleba w tej roli doskonale sprawdzają się na przykład liście sałaty lub kapusty pekińskiej. Możesz także sięgnąć po pak-choi, białą lub czerwoną kapustę, jarmuż – wszystkie je najpierw trzeba jednak delikatnie blanszować lub podgotować na parze. Sprawdzają się one genialnie jako „naczynie”, które można wypełnić sałatką, pastą rybną, komosą z dodatkiem warzyw. W podobny sposób można wykorzystać wydrążone pomidory lub cukinie, szczególnie w sezonie na te warzywa. Świetnie w roli produktu do wypełnienia zamiast chleba sprawdzają się kapelusze grzybów. Ze względu na małą kaloryczność najlepszym rozwiązaniem są pieczarki portobello i boczniaki. Można je grillować (mniejsze) lub piec w piekarniku z niewielką ilością tłuszczu.

  • Kromki pieczywa zastąpią też z powodzeniem plasterki cukinii, papryki czy buraka, upieczone lub zrobione na grillu. Warzywa nie tylko mają mało kalorii, ale i są bogate w witaminy, antyoksydanty i składniki mineralne.
  • Możesz wypróbować zamiast chleba także pieczonego bakłażana. To warzywo jednak dobrze jest najpierw zamarynować, a następnie upiec w piekarniku.
  • Bez żadnego problemu możesz wypełnić pastą także połówkę z awokado. Wystarczy przeciąć je na pół, usunąć pestkę i wypełnić, czym lubisz.
  • Ostatnia „warzywna” propozycja zamiast chleba to pieczone bataty. Są polecane szczególnie przy insulinooporności i cukrzycy. Bataty, również dostarczają nam całkiem sporo węglowodanów, ale dalej około 3 razy mniej niż tradycyjne pieczywo.

Kuchnia fusion zamiast chleba

  • Zastępnikiem dla chleba może się okazać także tofu — wysokobiałkowy przetwór z mleka sojowego. Masz do wyboru klasyczne (wymagające doprawienia), marynowane, wędzone oraz to z przyprawami. Tofu można podawać z dodatkiem past i warzyw.
  • Świetnym pomysłem na podanie warzyw z sosem lub sałatki jest papier ryżowy. Spring rollsy to doskonała alternatywa dla klasycznej kanapki.
  • Jeśli idziemy w stronę kuchni azjatyckiej, czemu nie sięgnąć po arkusze glonów nori? Prasowane, prażone algi nori nadają się stworzenia małych, niecodziennych „kanapek” oraz wrapów.

Możliwości jest, jak widzisz, wiele. Chleb nie jest wcale obowiązkowym produktem w codziennym menu. Próba jego zastąpienia może Cię skłonić do wielu kuchennych, ciekawych eksperymentów.


Scroll to Top