Dieta na stres może działać na dwa sposoby: albo może go jeszcze bardziej stymulować i wspomagać albo pomagać nam koić nerwy, panować nad reakcjami organizmu, wyciszać się. Jeśli czujesz, że właśnie teraz potrzebna jest ci dieta na stres, sprawdź nasze wskazówki.
Dieta a stres
Stres to jedno z haseł wywoławczych XXI wieku wieku. Dzisiaj zdaje się on nie do uniknięcia, atakuje nas w pracy, na uczelni, w domu. Dieta na stres wpływać zaś może dwojako. Jeśli stres będziesz zagryzać czipsami i słodyczami, a popijać alkoholem, raczej sobie nie pomożesz. Możesz jednak umiejętnie kształtować swoje nawyki żywieniowe tak, aby wybierać te produkty, które zwiększą twoją stresooporność, obniżą poziom kortyzolu, pomoga się wyciszyć i uspokoić. Tempo dzisiejszego życia nie pomaga nam w walce ze stresem, dieta jednak może. Warto więc przyjrzeć się jej nieco bliżej. Dobrze jednak, aby budowanie odporności na stres dotyczyło nie tylko diety. Pomóc ci może aktywność fizyczna, aromaterapia, a także praktyki oddechowe, medytacja. Warto znaleźć swoją receptę na stres. Często jest ona bliżej niż myśliszi.
Jak „zajeść” stres?
Stres powoduje wydzielanie w naszym organizmie różnego rodzaju hormonów. Przede wszystkim są to:
- kortyzol – hormon stresu,
- adrenalina,
- noradrenalina,
- hormony tarczycy,
- glikokortykoidów.
Zwiększona ilość tych substancji oznacza dla organizmu stan podwyższonego ryzyka i sytuację „uciekaj albo walcz”. Paradoksalnie jednak nadmiar tych wszystkich hormonów przyczynia się do obniżenia ogólnej odporności, utraty sił, spadku wydajności. Dieta na stres może pomóc zwalczyć część tych objawów.
Podnieś poziom serotoniny, a więc jednego z hormonów szczęścia. Pomóc ci w tym może przyjmowanie węglowodanów, ale tych złożonych, a nie prostych. Organizm oczywiście w sytuacji stresowej woła o coś, co jest łatwo przyswajalne, a więc o węglowodany proste (np. słodycze), ale na dłuższą metę w diecie na stres liczą się węglowodany złożone: pieczywo pełnoziarniste, makarony razowe oraz inne z pełnego ziarna, brązowy ryż, dobrej jakości płatki owsiane. Poranna owsianka to dla naszego mózgu samo dobro.
Obniż poziom kortyzolu, sięgając po produkty bogate w przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki, które przyczyniają się do tzw. stresu oksydacyjnego. Przede wszystkim sięgaj po warzywa i owoce bogate w witaminę C, A oraz E. Pomóc też mogą orzechy.
Co jeść, kiedy się stresujesz?
Dieta na stres powinna być przede wszystkim racjonalna. Napady głodu, potrzeba zjedzenia czegoś słodkiego – to wszystko bywa często trudne do opanowania, warto jednak pamiętać, że zawsze kluczem jest regularny i pełnowartościowy posiłek.
- Jeśli już nie możesz sobie poradzić z głodem, zamiast po ciastko, spróbuj sięgnąć po garść migdałów albo innych orzechów. Pomóc mogą pistacje lub orzechy włoskie, podobnie jak migdały obniżają ciśnienie podwyższone stresem.
- Jeśli czujesz, że spinają ci się mięśnie twarzy, sięgnij po chrupkie warzywa lub owoce. Świetnie sprawdzi się nie tylko marchew, ale kalarepa oraz jabłko.
- Pamiętaj także o magnezie. Stres niestety sprzyja jego wypłukiwaniu z organizmu. Sięgaj więc po produkty bogate w magnez i witaminy z grupy B – pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy, rośliny strączkowe.