Jeść razowe pieczywo powinny przede wszystkim osoby, którym zależy na dostarczeniu do organizmu większej ilości błonnika, poprawie perystaltyki jelit, a także niższej kaloryczności spożywanego pieczywa.
Jeść razowe, czyli jakie?
Pieczywo razowe to takie, które wypieka się z mąki razowej, a więc mielonej tylko raz. Stąd też bierze się jej nazwa. To jedno mielenie zamiast wielokrotnie powtarzanego procesu sprawia, że w chlebie więcej jest otrębów. Dlatego jeść razowe, nie tylko zresztą pieczywo, ale na przykład makaron, powinny osoby, które chcą poprawić procesy trawienia, zadbać o jelita. Zarówno pieczywo, jak i makaron razowy jest ciemniejszy od analogicznych produktów z mąki pszennej. Chleb razowy dodatkowo wykonuje się na zakwasie. To stanowi jego dodatkowy plus. Pieczywo na zakwasie uznaje się za zdrowsze niż to przygotowywane na drożdżach.
Razowe kontra białe – co jeść?
Jeśli zastanawiasz się, czy naprawdę warto jeść razowe, to mamy dla ciebie kilka faktów. Przede wszystkim białe pieczywo wypieka się z wysoko przetworzonej mąki. Nie ma w nim więc wielu cennych składników odżywczych. Osłonki ziarna, które w formie otrębów zachowane zostają w pieczywie razem, są bezcennym źródłem błonnika. To pierwszy argument za tym, aby jeść pieczywo razowe.
Nie mniej istotne jest także to, że białe pieczywo zakwasza organizm, zapycha go na krótko, co oznacza, że stosunkowo krótko po zjedzeniu posiłku, znów chce ci się jeść. Pieczywo razowe między innymi dzięki wysokiej zawartości błonnika daje uczucie sytości na dłużej.
Do tego niestety pieczywo białe jest często uzupełniane o polepszacze, konserwanty i środki antypleśniowe, które to składniki nie są szczególnie dobre dla twojego organizmu.
Pieczywo razowe natomiast pozwala stabilizować poziom glukozy we krwi, poprawia perystaltykę jelit. Do tego jeść razowe warto ze względu na wysoką dawkę witamin z grupy B. Odpowiadają one nie tylko za wygląd skóry, poziom zmęczenia, chronią przed anemią, lecz także wspierają właściwą pracę układu nerwowego. W chlebie razowym znajdziesz żelazo, magnez, jak i potas. Jeśli pieczywo jest dodatkowo wzbogacone przez otręby pszenne, ziarna, to jego wartość odżywcza jeszcze bardziej wzrasta. Warto także pokreślić, że wiele składników pieczywa razowego, zawiera cenną ilość przeciwutleniaczy, jak i fitoestrogenów (o działaniu antynowotworowym). Na koniec jeść razowe warto, kiedy lubisz, kochasz pieczywo, ale szukasz mniej kalorycznej alternatywy dla białej, klasycznej bułki.
Bądź czujna
Musisz jednak pamiętać, że warto jeść razowe pieczywo, które naprawdę nim jest. Ciemny kolor dzisiaj niestety już o niczym nie świadczy. Producenci coraz częściej dodają do maki dodatków i barwników, które dają złudzenie pieczywa razowego, którym jednak bułki czy chleb nie są. Warto więc zawsze zapytać, z jakiej dokładnie mąki upieczone zostało konkretne pieczywo.