Mleko roślinne – poznaj rodzaje i właściwości

mleko roslinne

Mleko roślinne to bardzo potrzebna alternatywa dla osób zmagających się z nietolerancją laktozy. Jednak nie tylko oni korzystają  z tego rozwiązania. Wiele osób twierdzi, że mleko roślinne bardziej im odpowiada, zarówno ze względów etycznych, jak i zdrowotnych.

Mleko roślinne – skąd taka popularność?

Mleko roślinne jeszcze do niedawna oznaczało głównie mleko sojowe. Dzisiaj do dyspozycji mamy mleko ryżowe, owsiane, kokosowe, migdałowe, orzechowe. Wynika to przede wszystkim z rosnącego zainteresowania, jakim cieszą się mleka roślinne. Po części wynika do przede wszystkim z coraz lepszej diagnostyki w kontekście nietolerancji laktozy. Wiele osób po mleku krowim odczuwa dyskomfort ze strony układu pokarmowego. Sporej część osób chorych na choroby autoimmunologiczne zaleca się także rezygnację z mleka i nabiału. Nie brakuje także takich, którzy wskazań medycznych nie mają, ale spróbowali mleka roślinnego i lepiej się po nim czują. W końcu spora część osób obecnie świadomie, ze względów etycznych, rezygnuje z mleka krowiego. Dla większości cenioną alternatywą okazuje się właśnie mleko roślinne,

Co warto wiedzieć o mleku roślinnym?

O ile mleko tradycyjne to produkt pochodzący z gruczołów sutkowych ssaków, o tyle roślinne jest pozyskiwane z wody i nasion – między innymi z migdałów, owsa, ryżu a także owocu kokosa. Biznes związany z produkcję mleka roślinnego tak się rozwinął, że dzisiaj poza mlekiem sojowym możemy kupić mleko migdałowe, kokosowe, owsiane, jęczmienne, z orzechów laskowych, komosy. Pojawiło się także mleko z konopi. Mleka te różnią się od siebie przede wszystkim nieco inną zawartością składników, mikro- i makroelementów. Na przykład mleko orzechowe ma więcej witaminy E niż pozostałe, mleko owsiane na przykład ma z kolei stymulujące odporność beta-glukany. Niektóre mleka mogą być dodatkowo wzbogacane wapniem. Niestety niektóry producenci dodają do nich również cukru, sztucznych aromatów czy zagęszczaczy. Przed zakupem zawsze więc warto sprawdzić, jak wygląda skład takiego mleka roślinnego.

Mleko roślinne – najpopularniejsze rodzaje

  • Mleko sojowe – mleko roślinne o największej zawartości białka, najbardziej więc podobne do mleka krowiego. Na jego bazie przygotowuje się także śmietankę i jogurty. Warto zwrócić uwagę, czy mleko nie jest przygotowywane na modyfikowanej genetycznie soi.
  • Mleko migdałowe – łatwo je przygotować samemu, blendując namoczone migdały, a potem przeciskając pulpę przez sitko. Mleka w sklepie są niestety bardzo wodniste, ponieważ zawierają z reguły do 5% migdałów. Warto więc szukać tego, z jak największą ich zawartością.
  • Mleko ryżowe – zawiera więcej węglowodanów niż inne produkty roślinne. Stanowi natomiast alternatywę dla osób z alergią na orzechy. Niestety ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego raczej nie powinny po niego sięgać osoby chorujące na cukrzycę. Wybierać warto mleko z ryżu, a nie mąki ryżowej.
  • Mleko owsiane – zawiera dużo białka, a mniej węglowodanów. Posiada cenne dla odporności beta-glukany.
  • Mleko kokosowe – bardzo uniwersalne i delikatne w smaku. W wersji mocno zagęszczonej może zastępować śmietanę, do tego genialnie pachnie. Jest jednak także najtłustsze ze wszystkich mlek roślinnych.

Jakiego mleka używać na co dzień?

Mleko kokosowe to zdecydowanie najlepszy wybór do potraw kuchni indyjskiej i tajskiej, natomiast świetnie sprawdza się także jako zagęszczacz do zup, sosów, kremów. Trzeba tylko pamiętać o jego charakterystycznym smaku i wysokiej kaloryczności w jego wersji skondensowanej. Jeśli chcesz naturalnego smakowo dodatku do sosu na przykład, sięgnij po mleko owsiane. Do kawy świetnie sprawdza się mleko migdałowe. Jeśli chcesz złagodzić kwaśne kawowe nuty, wypróbuj mleczko kokosowe. Do wypieków dla osób uczulonych na gluten, orzechy i soję świetną alternatywą wydaje się mleko konopne. Ponadto, jest ono bardzo delikatne, więc nie zmienia smaku potraw. Do koktajli z kolei możesz użyć mleko migdałowe lub z orzechów laskowych.


Scroll to Top