Zakwas z buraków – jak go zrobić i dlaczego warto go pić?

zakwas z burakow

Zakwas z buraków to jeden z tych superfoods, które warto mieć pod ręką i pić codziennie. Ten czerwony napój naprawdę jest magiczny: wzmacnia odporność i bardzo korzystnie działa na organizm. Sezon jesienno-zimowy to czas, kiedy naprawdę warto sięgnąć po zakwas.

Dlaczego warto pić zakwas z buraków?

Zakwas z buraków to jeden ze skuteczniejszych naturalnych probiotyków, które wzmacniają naszą odporność. Przede wszystkim zawiera on wiele cennych składników odżywczych, które oczyszczają naszą krew i wątrobę, a jednocześnie pozytywnie wpływają na pracę układu trawiennego. Zaleca się go osobom z anemią oraz zmagającym się z chorobami nowotworowymi, natomiast sięgnąć po niego zawsze warto, szczególnie jeśli chcesz zadbać o odporność organizmu.

Kwas z buraków zawiera:

  • potas,
  • żelazo,
  • kwas foliowy,
  • betainy,
  • witaminy B2 i B6,
  • witaminę C,
  • błonnik.

Znajdziesz tutaj prawdziwe bogactwo antyoksydantów i probiotyków, które dostarczane do organizmu regularnie.

  • Pozytywnie wpływają na ciśnienie krwi.
  • Łagodzą stany zapalne.
  • Oczyszczają organizm.
  • Przeciwdziałają stresowi oksydacyjnemu.
  • Wzmacniają odporność.
  • Przeciwdziałają anemii.
  • Obniżają poziom cholesterolu we krwi.
  • Regulują trawienie.

Kiedy pić zakwas?

Na początek możesz zacząć od niewielkich ilości zakwasu. Do tego smaku trzeba się przyzwyczaić. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z zakwasem buraczanym, możesz zacząć od niewielkiego kieliszka napoju dziennie, optymalna ilość to pół szklanki. Dobrym pomysłem jest rozpoczęcie dnia właśnie takim szotem z buraka. Może on więc zastąpić szklankę wody z cytryną czy sok z selera. Możesz jednak także z powodzeniem wypić zakwas o dowolnej porze dnia.

Jak zrobić zakwas z buraka?

Zakwas buraczany można kupić w gotowej postaci. W sklepach ze zdrową żywnością bez problemu dostaniesz dobrej jakości napój. Z powodzeniem możesz go jednak także przygotować w domu. Potrzebne ci będzie:

  • 2 kilogramy buraków
  • 8 ząbków czosnku
  • 4 listki laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 2 litry wody
  • 2 płaskie łyżeczki soli kamiennej

Buraki należy umyć i obrać ze skórki, pokroić w grube plastry. Następnie układasz je dość ciasno w naczyniu. Najlepiej ceramicznym, kamiennym lub szklanym. Do tego dodajesz przekrojony na pół czosnek, ziele angielskie, liście laurowe. Następnie gotujesz wodę i rozpuszczasz w niej sól. Roztworem wody z solą zalewasz buraki i wszystko przykrywasz, najlepiej jakąś lnianą ściereczką. Odstawiasz na tydzień w ciepłe miejsce. W międzyczasie może pojawić się piana, którą należy zebrać. Zakwas po tygodniu powinien przybrać intensywny czerwony kolor. Przelewasz go do butelki, wstawiasz do lodówki. Możesz go tak przechowywać przez kilka tygodni.


Scroll to Top