Zakwas z buraków to jeden z tych superfoods, które warto mieć pod ręką i pić codziennie. Ten czerwony napój naprawdę jest magiczny: wzmacnia odporność i bardzo korzystnie działa na organizm. Sezon jesienno-zimowy to czas, kiedy naprawdę warto sięgnąć po zakwas.
Dlaczego warto pić zakwas z buraków?
Zakwas z buraków to jeden ze skuteczniejszych naturalnych probiotyków, które wzmacniają naszą odporność. Przede wszystkim zawiera on wiele cennych składników odżywczych, które oczyszczają naszą krew i wątrobę, a jednocześnie pozytywnie wpływają na pracę układu trawiennego. Zaleca się go osobom z anemią oraz zmagającym się z chorobami nowotworowymi, natomiast sięgnąć po niego zawsze warto, szczególnie jeśli chcesz zadbać o odporność organizmu.
Kwas z buraków zawiera:
- potas,
- żelazo,
- kwas foliowy,
- betainy,
- witaminy B2 i B6,
- witaminę C,
- błonnik.
Znajdziesz tutaj prawdziwe bogactwo antyoksydantów i probiotyków, które dostarczane do organizmu regularnie.
- Pozytywnie wpływają na ciśnienie krwi.
- Łagodzą stany zapalne.
- Oczyszczają organizm.
- Przeciwdziałają stresowi oksydacyjnemu.
- Wzmacniają odporność.
- Przeciwdziałają anemii.
- Obniżają poziom cholesterolu we krwi.
- Regulują trawienie.
Kiedy pić zakwas?
Na początek możesz zacząć od niewielkich ilości zakwasu. Do tego smaku trzeba się przyzwyczaić. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z zakwasem buraczanym, możesz zacząć od niewielkiego kieliszka napoju dziennie, optymalna ilość to pół szklanki. Dobrym pomysłem jest rozpoczęcie dnia właśnie takim szotem z buraka. Może on więc zastąpić szklankę wody z cytryną czy sok z selera. Możesz jednak także z powodzeniem wypić zakwas o dowolnej porze dnia.
Jak zrobić zakwas z buraka?
Zakwas buraczany można kupić w gotowej postaci. W sklepach ze zdrową żywnością bez problemu dostaniesz dobrej jakości napój. Z powodzeniem możesz go jednak także przygotować w domu. Potrzebne ci będzie:
- 2 kilogramy buraków
- 8 ząbków czosnku
- 4 listki laurowe
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 2 litry wody
- 2 płaskie łyżeczki soli kamiennej
Buraki należy umyć i obrać ze skórki, pokroić w grube plastry. Następnie układasz je dość ciasno w naczyniu. Najlepiej ceramicznym, kamiennym lub szklanym. Do tego dodajesz przekrojony na pół czosnek, ziele angielskie, liście laurowe. Następnie gotujesz wodę i rozpuszczasz w niej sól. Roztworem wody z solą zalewasz buraki i wszystko przykrywasz, najlepiej jakąś lnianą ściereczką. Odstawiasz na tydzień w ciepłe miejsce. W międzyczasie może pojawić się piana, którą należy zebrać. Zakwas po tygodniu powinien przybrać intensywny czerwony kolor. Przelewasz go do butelki, wstawiasz do lodówki. Możesz go tak przechowywać przez kilka tygodni.