To jedno z pytań, które na pewno warto sobie zadać. Nie mniej ważny jest także czas smażenia i produkty, które takiej obróbce poddajemy.
Na czym smażyć – dlaczego to takie ważne?
Na czym smażyć to jedno z częściej zadawanych pytań przez osoby, które chcą wprowadzić zdrowe nawyki do swojej diety. Smażone jedzenie jest bardzo popularne, smakuje wielu osobom i trudno jest im się z nim rozstać. Nie da się jednak także ukryć, że nie jest ono najzdrowsze. Nie chodzi jednak tutaj wyłącznie o nadprogramowe kilogramy, ale o zwiększenie ryzyka wystąpienia różnego rodzaju chorób i dolegliwości. Podczas smażenia powstają szkodliwe dla człowieka związki, takie jak:
- akrylamid,
- akroleina,
- wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne,
- heterocykliczne aminy,
- izomery trans.
Efekt? Spożywanie smażonego jedzenia zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, niewydolność serca, otyłość i nadciśnienie.
Od zawsze jednak przekonujemy was, że droga do zdrowego odżywiania nie oznacza wdziania worka pokutnego i natychmiastowego odstawienia wszystkich szkodliwych produktów. Dlatego na początek, zamiast na siłę próbować odstawić smażone produkty, można się zastanowić, na czym smażyć, aby to smażenie było zdrowsze.
Zdrowe zasady smażenia
Zanim odpowiemy na pytanie, na czym smażyć, aby jedzenie było zdrowsze, mniej kaloryczne i pozbawione wielu niebezpiecznych związków wydzielających się podczas smażenia, małe przypomnienie.
- Smażyć trzeba jak najkrócej. Oczywiście nie chodzi o to, aby jeść półsurowe produkty, ale maksymalnie ograniczyć czas potrzebny do smażenia produktów. Z tego też względu korzystaj z techniki smażenia w woku. Dobrym pomysłem jest także wstępne obgotowywanie potraw przed smażeniem lub upieczenie ich w piekarniku, a dopiero potem ich krótkie podsmażenie, aby nadać im określonego smaku, koloru czy konsystencji.
- Na tłuszczu smażyć należy tylko raz. Po jego użyciu należy go wylać, a nie smażyć na nim kolejny i kolejny raz. Jest to szczególnie ważne przy smażeniu w wysokiej temperaturze. Pamiętaj, że im dłużej smażysz, w im wyższej temperaturze, tym więcej szkodliwych substancji podczas tego procesu się wydziela.
Na czym smażyć?
Niewątpliwie odpowiedź na pytanie, na czym smażyć, jest tutaj najistotniejsza. Przy wyborze odpowiedniego tłuszczu należ wciąć pod uwagę jego termiczną stabilność. odporność na utlenianie, hydrolizę i inne reakcje. Tłuszcze składają się z tłuszczów nasyconych, jednonienasyconych i wielonienasyconych w zmiennych proporcjach. Najstabilniejsze są tłuszcze nasycone, najmniej – wielonienasycone. Z tego też względu wielonienasycone kwasy tłuszczowe uznaje się za bardzo zdrowe. Trzeba jednak pamiętać, że jednocześnie wykazują one niewielką odporność na procesy zachodzące w wysokich temperaturach. Te oleje poleca się do spożywania na surowo, a nie do smażenia. Zapomnieć więc należy o utwardzonym tłuszczu roślinnym do smażenia i podobnych mu produktach.
- Niewątpliwie lepszym wyborem są masło klarowane czy olej kokosowy, które mają w składzie sporo tłuszczów nasyconych. Trzeba jednak z nich korzystać z rozwagą. WHO zaleca bowiem ograniczenie w diecie tłuszczów nasyconych. Czy można więc na nich smażyć? Tak, ale z rozwagą.
- Obecnie uznaje się, że najlepszym wyborem są oleje nowej generacji, o zmodyfikowanej kompozycji kwasów tłuszczowych. Mają one zmniejszoną zawartość kwasów wielonienasyconych i podwyższoną jednonienasyconych. Tego typu oleje wysokooleinowe występują w wielu wersjach. Można znaleźć taki olej słonecznikowy, kukurydziany, arachidowy, rzepakowy, sojowy.